Saturday, October 30, 2010

tips buffered earning + trafik tinggi versi tiefazatie!

stickynotes yaa..hee
http://www.blogresipi.com/wp-content/uploads/2009/12/NuffNang_2.0-full.jpg

salam peeps!ehem2...ifa nak share sikit nie..ifa tak tau jadi ke tak tau..hihi..tapi..ifa just nak cerita je la ek2...hihi..nie version ifa tau2..tapi..credit gak la pada semua blogger yang pernah kuarkan tips2 nie ye..ifa nak sebut ramai sangat..sebab ifa kan baru lagi..pasti la ramai yang dah buat tips2 nie kan2..kang ada yang kecik ati..huhu..sebab ifa tau pasti lebih kurang je nie...tapi ikut versi masing2 la kan..hihi.sebelum tue baca yang ini dulu ya!ada kisah sikit sebelum ifa dapat buffered earning yang meriah ini...=)

1. setia pada nuffnang sahaja tau!
ehem..bab nie penting...haha..sebab ifa rasa...kalu menduakan nuffnang pasti susah nak dapat buffered earning nie..kalu dapat pun kan earning tetap kurang dari yang glitterati kan2..betol tak?hihi..agaknya dulu ifa lambat dapat buffered earning sebab letak iklan ehem2 kot..haha..

2. status glitterati
nie lagi la wajib tau!baru en.nuff sayang kita nie!hihi...sangat2 best daripada non-glitterati status tau!xpercaya..baca la sendiri kat akaun nuffnang tue..ada tue en.nuff cerita kan2..hee

3. pasang semua jenis iklan nuffnang
yang nie pun wajib okies!sebab nanti pihak pengiklan yang pilih ruangan mana yang dorg suka la kat blog kita tue...cam blog ifa..dorg suka sangat la LargeRec itu..tak nape..dan juga LeaderBoard..yang c cumil SkyScraper tue ifa tak pernah dapat lagi...hihi

4. update blogger bio survey
part paling penting no.4 tau!!!!unique things about u!!ala...apa yang unik ada kat blog kita nie!hihi..kalu agak2 lama dah tak dapat buffered earning tue..update la weh!haha..pastu..kalu ifa..ifa jawab dalam point form!lagi senang en.nuff nak paham..agaknya la kot..haha..pastu smart lagi kan2..hihi

5. hantar ticket sebarang pertanyaan pada nuffnang
part nie la yang ifa suka sangat!..rajin2 la hantar ticket ye..cam ifa!haha...ifa nie..tak dapat buffered earning baru pun tanya kenapa..ctr hilang pun tanya juga..apa yang dorg nak pun tanya juga..senang cerita...korg rajin2 la hantar soalan2 pada en.nuff ye...biar la kalu dah tau nape pun..sebab bukan kena bayar..hihi

6. cashout earning yang pertama!
kenapa ifa suruh cashout earning kawan2 yang pertama??ifa rasa la kan..rezeki ifa semakin murah selepas ifa cashout earning ifa buat pertama kalinya tau..sebab serius lepas itu..makin bertambah buffered earning ifa sebab masa ifa cashout itu...ifa baru je dapat BE yang ke-3 tau!dan earning yang ifa cashout itu ialah nilai earning iklan cpc ifa selama 4bulan!haha..ada campur juga dengan BE pertama yang metered tue pun nilai hanya la rm1.18!haha..sebab ifa dapat masa raya..ifa xon9 masa tue..pastu on9 je dah metered nie..haha..so buat bayar duit transaction fee yang rm1.00 tue je la!hihi..sekarang 1st cek nuff ifa otw dah!happy..ngeh2~

7. rupa bentuk blog
ini yang ifa perhatikan la yaa..kebanyakan blogger2 yang dapat buffered earning berduyun-duyun..mempunyai blog yang sangat simple okie..jangan serabut2 ngan benda2 yang tak patut okie..nie permerhatian ifa la..kalu korg tengok ifa pun..adeh..biasa2 je kan...hihi

8. sentiasa update entri di blog
owh yang nie sudah tentu la kan2..hihi..kalu tak...xdela orang nak datang jenguk blog kita kalu xupdate kan2..huhu...ada juga yang bagitau..kalu dah dapat buffered earning kan..pastu buat la entri yang gempak2!baru la trafik naik!tapi ifa nie..selamba gak..masih buat entri ikut suka hati saya!hihi..owh ye..cuma pasal entri ini dan ini...ifa rasa tue yang trafik ifa tinggi akhir2 ini..hihi

9. rajin2 la blogwalking!
bagi ifa..ini la method paling berkesan untuk blog picisan tiefazatie ini...huhu..sebab ifa nie tidak fames ye..blogging pun ikut suka hati ja nie..haha..maka-nya blogwalking sangat la penting..huhu..kalu tidak..xde pun orang nak datang selalu tau..hihi..sebab itu la ifa boleh dapat trafik 300lebih sehari..lagipun kan tak keje...boleh la..huhu..sila percaya...kalu tak blogwalking..adeh..jatuh la trafik..haha...

10. beramah mesra dengan kawan2!

owh yang nie kalu ifa la...hihi..ifa akan cuba melayan semua orang sama rata yaa..dan setakat nie..ifa reply semua blogwalking kawan2..cuma yang xde link tue..tak dapat la nak tolong..huhuhu..ifa punya perangai memang camnie..ada juga blogger tegur cakap ifa peramah nie tapi..tak tau la betol ke tak..hihi..sila guna ayat yang betol tau..jangan ikut suka hati je nie..sebab gle nak trafik ke blog korg je kan..=p

11. rajin tinggalkan komen
nie pun penting pe...so jejak korg akan kekal bukan pada blog itu!hihi..tapi komen biar ikhlas la..jangan semata nak tinggal jejak je..hihi...

12. join kontest/giveaway!
hihi..owh yang nie memang ifa sangat gle kan!hihi..maklum la..teda keje..maka-nya ini la salah satu sumber pendapatan ifa..huhu..lagi pun..dengan cara ini kita dapat ramai kawan2 tau!cam ifa la...hihi...pastu ada juga kemungkinan blog kita untuk diterjah lagi!sebab kita kan rajin join giveaway/kontest blogger2 lain..hihi...best kan2...

okie kawan2..nie la tips2 yang ifa nak bagitau..tapi ifa tak cakap konpem punya dapat buffered earning lepas korg buat camnie tau..sekadar mencuba apa salahnya kan2...hii..gewd luck!owh ya..sori ek panjang gle bebel!hihi..baca dan juga senang2 komen la ye..nak gak tau reaksi korg pas ifa bebel panjang2 nie..tq so much!

p/s: ehem2..jum usha2 entri 1st cek nuff ifa otw dah nie!syukur alhamdulilah..=)

65 comments:

tiefazatie said...

kawan2..dgn ikhlasnya..ifa buat tips2 ini utk kawan yaa..ifa budak baru belajar..kalu salah..tolong betolkan..moga dapat la benefit-nya..kalu sudi komen la..pasti ifa gembira baca nt!tq yaa!

NeidIyra said...

update blogger bio survey tuh wat lam bahasa kite malaysia bley x tie?

tiefazatie said...

ned:erm..ifa xpasti yang tue la nad..ifa jawab english..hihi..nanti ifa try tanye kawan2 yang tahu ye..xpun try ned anta tiket pada nuff tanya..=)

Nur Qistina said...

wah...best2x..ifa share tips..ehem..
yg no 12 tu pun saya suka..kunjung blog ifa memang penuh ngan contest..kira blog ifa jadi tempat rujukan contest la..hehe..=)

Miza Yusof said...

thanks for sharing ifa. sangat menarik. miza tak bape faham bab tanya soalan kat nuff tu ?

maksud ifa kita emailkan kat nuff ke ?

Miza Yusof said...

lagi satu hantar tiket tu macam mana ?

Kuman Chaos said...

thanks for sharing... tips yg best..
Kuman "Siti Balqis tipu?" Entry

tiefazatie said...

qistina: hihi..ifa pun suka nie!haha..adoi la..xde la qis..ifa bese2 je nie..masih byk perlu belajar..tq tau..=)

miza: lalinkku..bukan kita email..pegi kat contact us > support > create new ticket >

pastu miza pilih la nak yg mana...contoh miza nak tanya pasal BE kan..miza tick advertiser enquiries/suggestions..pastu nanti miza kena isi
-subject die apa..contoh..why my blog still didnt get any new buffered earning??
-pastu message...kat situ miza cakap la..i still cant get any new buffered earning..can i know why?i already done all that required by nuffnang..
-priority buat la high..haha

nie contoh je tau miza..hihi..paham x miza?hope paham ek..hihi

kuman: tq wak..tharu..=)

Miza Yusof said...

thanks ifa sayang :) dah faham.
nanti ada apa-apa miza tanya lagi.
semoga murah rezeki ifa. amin :)

tiefazatie said...

miza: welcome2...hihi..alhamdullilah..miza paham..takut gak miza xphm..hihi..tq miza..amin insyaallah miza pun murah rezeki juga yaa..=D

N@di@ said...

ifa nadia dah baca hahahah andia punya esyen sllu baca n3 tapi nak tggl komnt tu kadang ja xtahu la nape berat tgn ni sllu nadia kan cakp kt cbox je sbb tu be nadia xbnyak cam ifa kot ni hahhahaha btw tq ifa kongsi yer pasl ramah tu nadia stuju memang kamu peramh ok :D

suichi said...

bagus ifa!! syambbas inspektor sab! hehe
aku setuju sangat2 dengan ko ifa... bagus2 blaka tips kau ni.... hehehe

tiefazatie said...

nadia: wakaka..ifa pun kadang2 malas nie..haha..tue ifa cakap..tinggal komen ngan jujur tue maksudnya kalu nak la..haha..lala..aiyak..peramah ka saya ini??haha..nad2..ada2 je la..tq nad..tharu..kamu kawan yg baek tau..=)

suichi: tq ging!hihi..ko kan..buat lawak lg bha..haha..tq2..nda bha..bese2 ja bha..buat apa yg mampu..ifa masih byk kena belajar bha nie..tq yaa..sgt tharu..=)

HAZWAN17 said...

thanks for sharing ifa

www.hazwan.com

tiefazatie said...

hazwan: welcome wak..mana yg mampu ja nie..=)

alinac lover said...

YONG NYER X SAMPAI LAGI

kiterkitikitu said...

bab antor tiket tu memang kompom hahaha :)) kiter tiap2 kali antor tiket lepas2 tu xlama dpt BE ngeh ngeehhhh

tiefazatie said...

alinac: yong..xsampai pe lagi??blur nie..hihi..cek ke??ifa pun..hee

kiterkitikitu: haha..mmg pun..sikit2 anta kan2..haha..tahniah ye!

Dc said...

waa..ne lah n3 yg Dc tungggu dr semalam hahaha..akhir nya di post gak n3 cr untk dpt kn BE versi ifa hahaha
ape2 pon Dc ucpkan tahniah lah yer hehehe

Affan Ruslan said...

hohho.
tak pernah dpt lagi ifa.
skg ni dah buang dulu nuff. nak tumpukan pada mnde lain dulu.

*point no 7 tu best, betul, jgn byk sgt banner kt sidebar. berat dan serabut je blog. huhu

tiefazatie said...

dc: haha...lawak kan..adeh..suka2 ifa je nie tulis camnie..org lain punya skema..hihi..tq dc..=)

affan: ye ke..xpe2..blog affan mmg smart abes nie..suka tgk..hee..tq ye..ada gak point yg affan setuju..hihi..=)

Bella Enveeus said...

awesome tips! saya pasti ia akan dpt membantu ramai blogger2 yang masih baru dan tidak berapa faham selok belok blogging ni.. good job :)

tiefazatie said...

bella: tq sis..terharu la sis komen nie..sebab ifa pun baru juga..xde la lama mana..6bulan pun xsampai..hee..thanx yaa..=)

BUNGA said...

mantaplah tips ifa ni..
thanks :)

tiefazatie said...

bunga: ye ke sis..alhamdullilah..bagus la..moga dapat membantu ye sis..welcome sis..=)

Wati3qv3 said...

thanks for sharing :)

tiefazatie said...

wati: welcome sis..=)

mama tisya said...

good2...sharing is caring

tiefazatie said...

mamatisya: tq sis..=)

mien said...

syik je bace psl ifa nih. jeles pon ade. hihi

usaha usaha ke arah itu!

tiefazatie said...

mien: haha...best2..adeh..jgn jeles2..chaiyok!hihi

ardinihumaira said...

dni jarang update survey sebab blur nak tulis apa. huhu serius

tiefazatie said...

dni: hihi..ifa isi ikut suka hati nie..pe ifa nak..hihi

SYaMiLa said...

ifa..byk tips tu...bagus...akak pun masih dlm nk kenal nuffnang ni... ;-)


New Entry "Jumpa Sya Di Facebook…."

tinijamal said...

info bagus tuk dikongsi bersama. Terimakasih..

ashraf said...

nice info tiefazatie.amat memerlukan pendapat pasal BE ni.

kalau rajin singgah la blog saye :p

p/s latest entri krayonjingga:
Bukak Baju Jadi Hantu
Video Gila ****
Diet Rasulullah
Makan ***** Lembu

Mama Zharfan said...

thanks for sharing
bab blog kena simple tu, me fail lah..blog me byk banner contest :P so nampak serabut--betul gak kot sbb BE me tak byk mcm ifa..mcm mana nak buat nak kurangkans erabut..me ank belajar dgn ifa cara nak buat banner yg combine semua and bergerak2 tu..nanti ajar eh..

norh said...

tima kasih for the tips..sy baru join dunia blogger ni..nak blajar dgn ifa mcm mana nak join contest la..mcm best ja..

zietyrahman said...

tq ifa share.sy bru je buat blog ni.
buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong jolokkan,sy budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..

tiefazatie said...

syamila: tq sis..moga leh mbantu sis ye..=)

tini: syukur la..tq..=)

ashraf: tq wak..alhamdullilah..moga dpt membantu ye..

mz: hihi..tq sis..owh ada ifa wat tutorial tue sis..sis cari je ek..under label tutorial..hee..=)

norh: owh..ic..welcome to the world babe!hihi..xpe lama2 tau..ifa dulu pun xtau gak..hentam je nie..haha

ziety: welcome2..owh..ok je..insyaallah..=)

Zaer!! said...

yeah! semua tu zaer da buat.tapi entry kurang buat masa ni link! tape2.kalau u ade idea lebih bagi la..nk sangat BE ni..hahaha..;-)nice one!

tiefazatie said...

zaer: hihi..ala..ifa tau..zaer kan hebat kan2..hihi..haha...sengal la zaer nie..adeh..insyaallah ..tq yaa..=)

aanie said...

thanx 4 sharing ifa....
tp bab yg blogwalking tu, ifa bw brape byk ke blog org?sampai 300 blog sehari ke?
sebab akak ada jgk bw, tp trafik tetap gak x naik2...huhu...

tiefazatie said...

aanie: tq sis..erm..camne ek..ifa pun xkira bpe byk blog ifa pegi sis..huhuhu..ifa just reply bw kawan2 yg ada di smix ifa nie..tapi ada gak la blog2 yg ifa rajin jengah..=)

CheNk RahMan said...

Keren sob...
Salam kenal, From: Chenk Rahman

tiefazatie said...

chenk rahman: salam kenal jg..=)

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,ifa...tahniah yea...rezeki tu,bukan senang nak dapt be ni.Akk punya tak tau bila boleh dapt,2,3tahun lagi kot...huhu

Memang kalau peramah,ramai yg nak kawn..ifalah salah satunya..hehe..

P/s:Baru akk perasan,selama ni akk tak follow ifa pun...hari ni rasmi akk follow u ye dik..

tiefazatie said...

ummu:salam kak ummu..tq kak..alhamdullilah..rezeki..insyaallah..nt akak plak ye..amin..owh ye ke..hihi..harap2..ifa baek2 je ngan semua org kak..=)

Tomato Gurl's Life said...

nice 1 ifa..a'ah lbh krg je tp dgn bahasa ifa sendiri ;)

tiefazatie said...

ciktom: itu la..kan ifa dh ckp..sme je sume..haha..thanx..=)

Pinky Pixie said...

nice tips. sgt betol bila kamu ckp kne slalu hantar tiket ke nuff.. hehe. dulu blog craft yatie langsung xde earning. lepas anta tiket, ade prasan yg admin nuff dtg jenguk. pastu terus dpt BE. kalah blog personal yatie. haha.

tiefazatie said...

pinky: thanx darl..hihi..btol2..kan2..so maknanya kte concern gak psl blog kte ngn nuff kan2..hihi..neway chaiyok!

kakyong said...

ifa,
gud tips sharing..

1thing is jgn berkira sgt bila kita tinggalkan komen & org tu tak komen blog kita.. keep on memanjangkan persahabatan... ;)

~@m!_L!y@~ said...

sharing is loving.. tq..=)

Myra Jay said...

TQ ya Iefa..setakat nie semua tip Iefa diikuti dgn baik, mayb blom rezeki kot..

noreed said...

thank you for the tips ifa. majoriti dah ikut, tp masih belum ada rezki lagi huhuhuhu. semoga ifa trus suksess in blogging world

tiefazatie said...

kakyong: tq sis..btol2..ifa pun xksah pun if dorg xkomen balik.ok je.=)

amiliya: yup!u r welcome dear!

myra: welcome sis..xpe.pelan2 sis.=)

noreed:u r welcome sis..xpe.slow2.rilek2.tq for the wishes!amin insyaallah.=)

Faryza said...

nice tips... tq...meh laa blog sy komen2 ape yg patut.hehehe

tiefazatie said...

faryza: hee..ala ifa hentam je tue..insyaallah..=)

Kotakudukuit ツ said...

terima kaseh , sys .

tiefazatie said...

kota: sama2..=)

kiwi said...

bagus tips ni, akan kiwi usahakan. tapi kiwi masih tak paham apa tu BE n ME. lepastu, apa guna ticket tu. n survey tu kat mana pulak? Hehe, banyak pulak soalan kiwi

tiefazatie said...

kiwi: hee..bese2 je..


kalu kiwi nk phm..try baca ada tue kat FAQ kat akaun nuffnang tue..

cmnie..BE tue kempen yg akan ada je kt blog slagi kempen tue blum habis..tp die ikut gak..kalu pengiklan bajet 100 uv trafik sehari..so lepas dh cukup..kempen tue xde dh utk hari tue...nt kul 12tghmlm baru die kuar balik..

ME tue BE yg dah abes kempen la..so earning yg kte dpt spjg masa BE tue berjalan..die akan cmpur dgn earning kempen CPC kte..

guna tiket tue just nk alertkn nuffnang yg kte wujud dan amik berat la psl nuffnang nie..hihi..

survey tue ada je kat akaun nuffnang tue..update bio blogger kiwi la..

ok tue je kan..hope dpt tlg kiwi..

cik eira said...

bestnyaa , thanks :)

tiefazatie said...

eira: hee..most welcome dear..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...