Friday, April 27, 2012

rezeki nasi lemak percuma di hari khamis..=)

salam peeps!hye2..ifa kan dah lama teringin nak makan karipap sardin makcik yang jual nasi lemak kat petronas sebelah bulatan masjid subang tue..hari2 kot diyana beli nasi lemak kat situ..murah dan sedap tau..rm1.80 je siap ada telur goreng sebiji..ok la tue kan2..hee..

ifa bukan tak mo beli hari2..tapi sebab fikirkan sebiji karipap=130kalori..tue yang tahan2 diri..tapi pagi semalam ifa bantai gak beli karipap sardin 2 biji=rm1.00..260kalori..takpe ok lagi tue kan..bukan selalu..hee..ifa sekarang nie time breakfast minum oat=115kalori..n makan biskut jacob hi fibre 2 keping=76kalori..ntah la..kena kawal diri sendiri dah nie kan..kena jaga makan..huhu..



nie la die karipap sardin yang sedap tue..=)


dah gigit pun sempat snap gak..bukan selalu..hee


owh ya..berbalik pada cerita nasi lemak=400kalori percuma tue..kak puteri yang bagi nie..siap dah tunggu kat kaunter khidmat pelanggan nie..kteorang thumbprint je..terus la kak puteri bagi nie..hee..tanya kenapa die cakap amik je la..hee..rasanya kak puteri ada nazar kot..tak tahu la..hee..alhamdullilah..rezeki kan..tq kak puteri..=)..ifa baru je niat kunun2 kena kurangkan makan nasi nie..haha..tapi dah orang bagi kan..rasa tak baik lak tak makan kan..

so,ifa makan la untuk breakfast..lunch tak keluar makan pun..sebab kenyang lagi..hee..tapi habiskan sekeping lagi karipap sardin yang ifa beli pagi tadi tue..pastu ada gak minum petang nie..minum teh o..makan lagi karipap free sebiji=130kalori n biskut tiger 4 keping=90kalori..haha..mati la..makan lagi..total kalori yang dah makan ialah 880kalori..hee..

tapi sampai umah kan..ifa bantai lak makan nasi goreng kampung sikit n pedal goreng 5ketul!adui la..sebab dah lama tak jumpa pedal goreng punya pasal..huhu..erm..ifa kalu boleh tak mo makan lebih daripada 1500kalori tiap2 hari..isk..psiko gle kan..sebab kalu makan bawah 1000kalori macam tak elok..takut metabolisme turun kan..takpe..kena cuba gak!chaiyok ifa!

p/s: waktu lunch nt serina redzuan datang opis kteorang untuk produk kecantikan apa ntah yang die jadi duta tue..=)

14 comments:

[sutera kasih] said...

yummy..lapar plak tgk huhu

tiefazatie said...

sutera kasih: hee..g ah breakfast ye..=)

Rowena Zainuddin said...

Waa. On diet ke?
Siap kira kalori lg.
Wena xreti nak kira kalori :(

tiefazatie said...

rowena: xde la..haha..saja je..utk ingatkan diri supaya jgn makan lebih kalori!haha..ala..ikut je yg ada dlm list nie..google je..hihi

cik ika said...

ala..lapaq lak tgk..huhuhuh

Falsya said...

skang nie dh kene start diet sbb kolestrol dh tinggi..ifa pun kene jaga pemakanan tau..;D

tiefazatie said...

cik ika: sabo2..g minum pagi..hee

falsya: huhu...tau xpe sis..sedang2 cuba la nie..hee

Diana said...

Bagus nyer Ifa...
Selamat berjaya untuk mengontrol kalori....

Kim salam serina ridzuan kalo dier datang lagi...ahakkss...
heeheh

tiefazatie said...

diana: hee..tq2..hehe..sudah2..haha..

Sherry said...

Wow so hard work to count..

Sherry said...

X check pun I just eat

tiefazatie said...

sherry: haha..just for fun maa..hee..i just eat too..but still try to make sure not overdose maa..hee

IntaNBerliaN said...

akak sk karipap sardin.. sedapkan :-)

tiefazatie said...

intan: sama la kte sis..hehe..aah..sedap2..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...