Sunday, February 6, 2011

susu dutchlady kegemaran ramai..dan pernah nak jadi aneroksia??

salam peeps!yeay!morning!hihi..owh..macam biasa!susu kegemaran ramai!dutchlady!haha...owh memang ifa takde keje nie kan2...bila fikir2 balik..tiap kali ayah n mak beli barang2 dapur..pasti ratus2 nie..isk2..cian ayah...nasib baik la ayah kerja bagus nie..=)

ayah tue kadang2 bebel2 gak tapi mak rilek je cakap..dah ayah yang nak anak ramai kan..so terima la hakikat..haha..lawak2..macam2 kan mak ayah nie..lala..owh sudah terpesong la..hihi..nak cerita pasal susu nie sebenarnya..haha

yeay!kali nie beli strawberry..coklat..lowfat..aiseh...ifa kan suka strawberry..tapi bila dah nampak low fat ini..apa lagi..terjah low fat la..haha..teruk betol fikiran ifa nie..susah2..tapi papepun..dutchlady memang best tau!hihi..cakap pasal fikiran ifa...erm..

tapi kan..1 je...ifa bersyukur...sebab ifa tak jadi aneroksia!haha..sebab ifa pernah nak ke arah itu kot..tapi ifa tak rasa pun...kawan2 ifa yang cakap..sebab ifa takut makanan...haha..tue cte dulu2 la...masa zaman study...ifa selalu kena paksa makan oleh kawan2 baik ifa..sebab dorang cakap..ifa sangat psiko..sebab tak nak makan nasi..pastu memilih makanan nie..siap main kira2 tue..haha..

bila pk balik..kelakar plak..hihi...percaya la..ifa pernah buat just minum oat/nestum untuk breakfast..makan 2/1 keping roti+1 potong buah untuk lunch..sup cili+kiub ayam untuk dinner..tue je ifa makan untuk 1 hari...dan amalkan minum air teh tanpa gula..dan juga air putih saja..pastu..setiap petang joging selama hampir 1 jam..miahaha..memang jadi kurus pun...punya gle kan2...haha..lama tue ifa macam tue..=p

but serius..ada 1 day tue..dorang cakap muka ifa nampak macam lapar nie..haha..lagi2 c lily tue..kawan baik ifa..berabes2 die bising2..hee..tapi serius ifa tak lapar langsung!tak tahu la nape...maybe mind set kan...pastu dorang paksa ifa makan..ifa tak nak gak..haha..last2 dapat paksa ifa minum sup dan makan spageti sikit..haha..tue pun dorang bebel2 nie..sebab sangat sikit ifa makan...haha..

best kan ada kawan2 yang care pasal kte..rindunya ifa ngan dorang..wish i already got a job..for sure ifa akan fly pergi sabah untuk jumpa dorang..kawan2 baik ifa nie..budak2 sabah n sarawak yaa..dan ramai non muslim..hihi..pastu dorang buat cara lain dengan ajak ifa makan luar...i mean makan fastfood nie..siut ja...tapi ifa akan pilih yang paling kecik dan lowest kemungkinan yang ifa akan gemok...haha..contoh macam kfc..ifa akan makan salad+popcorn pastu beli air twister orange tue saja..haha..kira makan fastfood juga tue kan2..memang bising kawan2 ifa...tapi nak buat macam mana gak..ifa psiko...haha

itu semua jadi sebab...adik2 ifa..ayah ifa...cakap ifa gemok cam anak gajah...sob2...sedih gle ok..mentang2 dorang kurus...lepas tue ifa pun dok layan tengok movie pasal aneroksia kat youtube..hihi..but now..macam takde dah kot dorang cakap2 camtue dah..haha..tak tau la nape..ifa dah tak gemok macam dulu kot..no komen..haha..but..seriously..it effect cara pemakanan ifa sampai sekarang...ifa makan ble ifa rasa lapar saja...dan ifa jadi memilih makanan ok..kadang2 berhari2 gak ifa tak makan nasi...ifa tak perasan ok..haha..

pasal nasi..ifa makan sudah..sebab kena marah...haha..but..kuantiti yang sikit..sampai kadang2 kena perli..bagus tak payah makan..haha..pastu ifa prefer makan spageti dari makan nasi yaa..ifa still macam jaga makan ifa la tanpa ifa sedar...ifa still suka minum air putih saja..sebab mind set cakap minum air manis nanti gemok..haha..kalu ifa ada minum air manis..confirm...ifa akan minum air putih berganda dari ifa minum air manis tadi..haha

kalu nak cerita..panjang lagi nie..tak tahu nie..tiba2 je mahu bercerita..hihi..dont worry..im ok je sekarang nie..cuma kadang2 akan psiko juga..haha..pasal fastfood..ifa ada juga makan..tapi sangat jarang dan dalam kuantiti yang sikit..sebab ifa tak boleh nak paksa dah diri nie..die dah jadi macam nie..kadang2..kalu ifa rasa macam hari nie dah banyak makan..percaya la..esok2..ifa kurang makan tue..haha..pelik kan fikiran ifa..ye..ada orang tak percaya..cakap ifa gemok..tapi makan sikit..sedih juga..tapi..nak buat macam mana...ifa sudah jadi begini...so ifa terima saja la..

psst...masa jumpa kema semalam die cakap ifa dah kurus!haha..lucu..ada ke die cakap pipi ifa dah tak tembam??kema..pipi ifa la maintain tembam sayang...haha..

11 comments:

nadia said...

mak aiiii...
hebat btol diet ifa! =)
nadia klu xmkan nasi shari, mau xsng duduk dahh...

mama_umar_maryam said...

alkesahnyeee,hehehehe..citer lame ifa,yg penting skg dah sehat & disayangi ramai ;)

tiefazatie said...

nadia: haha..sbb ifa betol2 gemok tue sis..so..kne la diet..haha...teu zaman2 psiko gle tue...hee..skrg tidak lagi..bese2 je..=)

zety: iya sis...hihi..mmg cte lama yg dasat..haha..aah..alhamdullilah..ifa sihat saja..dan disayangi ramai..auww..malu ai..haha

papabear said...

tu la. rezeki jgn ditolak... hehe...

tiefazatie said...

papabear: xleh gak..kalu dah myusahkan diri nie..nasib baik ifa dh cumil dh skrg..haha

ch@ said...

kita tak pernah berdiet. kawan2 pun cakap, makan macam takde insuran, tapiii tu la tak naik2 sampai dah anak satu pun still macam ni juga. susu dutchlady tu, mmg wajib setiap kali keluar, skali beli 3 kotak besar. oni pun minum dutchlady 123, hahaaa.

tiefazatie said...

cha: best la sis..ifa xleh..terlebih makan ja..gemok la blik..haha..susu dutchlady tue mmg kesukaan ramai..hihi

Cik Yana said...

Ganas cik Ifa makan sehari. Hahaha~ Kalau cik Yana dah terketar dah tak de tenaga. Uwaaa~ lama dah tak borong susu kotak dutch lady tu. Dulu masa gi kuliah mesti ada bekalan sekotak susu low fat dutch lady dengan biskut nexus muchys tu. Hahaha~

tiefazatie said...

cik yana: haha..tue zaman2 psiko..skrg tidak lg..hihi..sila la borong byk2 yaa..hihi

ardinihumaira said...

alamak dni rasa nak insaf la skang. nak diet.. huhu

tiefazatie said...

dni: ala..xpyh la..dni kurus dh la..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...