Wednesday, February 23, 2011

panggilan temuduga PPPT DH41..kos e-dagang...putrajaya..23februari2011..any tips for sharing peeps?

sticky notes!

salam peeps!ifa nak bagitau nie...alhamdulllilah..ifa dapat surat tawaran temuduga untuk DH41 kos e-dagang di putrajaya pada 23februari2011 nie...ifa tak sangka juga dapat tawaran nie...maklum la..lama dah ifa mohon..mungkin nie baru ada kekosongan untuk kos yang mengikut degree ifa...ifa dulu amik it major e-commerce/e-dagang la...hihi...

setahu ifa..kalau pppt nie nie..memang die akan panggil kalau ada kekosongan jawatan mengikut degree kita..itu yang ifa tahu bila baca forum2 yang ada la...tapi...sebenarnya..ifa nervous tak habis nie...haha..ye la...nie interview untuk jawatan pensyarah di politeknik atau pun kolej komuniti tau..so pasti bukan calang2 orang yang akan datang nanti...macam ifa nie..dah la xde pengalaman...hihi..but i really need a job!and i will do my best..bukan senang kita nak dapat peluang kan...so gunakan dengan sebaiknya..=)

tapi kan..bila ifa search nie..hanya ada 2 politeknik di malaysia yang menawarkan kos nie..D60 pengajian perniagaan (e-dagang)...politeknik nilai,negeri sembilan dan juga politeknik sultan haji ahmad shah kuantan,pahang..adeh...pasti sangat2 susah kan...betol2 tough la nie..pasti die nak yang terbaik nie..moga ifa boleh berada di kalangan yang terbaik itu..amin..insyaallah...

sebab tue la ifa lagi nervous..adeh..maknanya..sangat2 beruntung la sape yang berjaya nanti kan..ye la setakat nie..ada 2 je politeknik yang menawarkan kos nie..tak tahu la kalu nanti die tambah lagi kan...baru je ifa bajet nak jawab nanti..iya!saya sanggup je kalau kena hantar ke sabah atau sarawak..hihi...boleh tak?sengal gila..haha..

panjang plak ifa bebel nie..so...sebenarnya...ifa nak mintak tips nak menghadapi temuduga nie..pasti kakak2 dan abang2 yang dah bekerja itu ada pengalaman kan2..so boleh tak share dengan ifa?tak kisah la apa2 pun..soalan2 ke...preparation ke..pemakaian ke..apa2 je la..yang berkaitan yaa..jangan pelik2 lak..hihi

sebab bila baca forum tue..memang tegas nie orang2 spp tue...yang menjaga kaunter..termasuk la yang menemuduga..memang ada je penemuduga yang sempoi..tapi ada gak yang serius gila..tanya soalan pun fakta je semua..mati la ifa...nak menghafal semua nie...sekarang pun dok belek buku dan cari info2 terkini..dan juga yang ada kaitan dengan pendidikan negara la..mau terkedu kalau kena tanya tak tahu jawab..tak nak ifa..ifa nak tahu jawab semua..hihi..

papepun...ifa mengharapkan doa daripada kawan2 yaa...doakan moga ifa dapat menghadapi temuduga ini dengan tenang...dan juga berjaya la mendapatkan kerja ini..insyaallah...=)

p/s: lama plak rasa dah tak bebel panjang dan agak serius kan?hihi

111 comments:

Fuziani JSR said...

Teringat pesanan arwah ibu mertua semasa akak interview utk pengesahan jwtn dulu..... Sblm masuk bilik temuduga, baca BISMILAH.... sebanyak 50X dan niatkan utk melembutkan hati penemuduga.... Cubalah!

Zefa NorAsmara said...

Salam ifa.. semoga berjaya.. tips kak zefa satu jer.. mesti nampak berkeyakinan.. InsyaAllah Ifa boleh!

Mama Zharfan said...

yg penting, be confident and try ur best tau :)

Ms and Mr Red Ribbon said...

waa tahniah iefa...
hope bole lalui temuduga tue ngan sebaik2nya... good luck iefa...

fathiah said...

semoga berjaya...

Miza Yusof said...

miza nak dhare pun miza tktau dan tkda pengalaman. good luck ifa :)

tiefazatie said...

fuziani: ye ke sis..insyaallah..nt ifa cuba...tq sis!

zefa: salam sis..tq sis...insyaallah..=)

mz: okie sis...tq!..will do my best!

msrrb: hee..tq sis..insyaallah..

fathiah: tq wak..=)

miza: hihi...xpe miza..tq2..=)

alinac lover said...

gudluck ek ifa

tiefazatie said...

yong: tq tau...=)

YatieOwner said...

ifa syg, jom sis bg tips sikit..hehe...wa, mcm pakar pula..ahaha

1. jgn dtg lewat ye time temuduga
2. warna baju biar warna yg sedap memandang je, tak payah ar nak warna terang benderang sgt
3. make up pakai natural je la kalau boleh..org kata 1st impression tu yg penting,kan..hehe
4. pakai minyak wangi yg wangi bunga2an..tak perlu nak kuat sgt. risau pula, penemuduga nnti kata, ifa nak jual minyak wangi pula.ahaha
5. dan yg penting, jwp hanya bila ditanya. if tidak faham soalan yg ditanya, say maaf, dan minta ulang soalan tu semula. dan jwpan kena yakin..jgn ada yg nada yg teragak2 k.
6. selalunya soalan more to general kot. tak pasti about that.

rasanya itu sahaja sis boleh bg info..hehe

good luck to k...

tiefazatie said...

yatie:

wah...tq sis!tq so much!insyaallah..ifa akan praktikkn semua nie..ifa guna perfume strawberry bodyshop..ok la tue kan2..hihi..psl makeup..ifa mmg pakai yg asas saja..hihi..warna baju nie yg susah nie..xtau nie..ada byk pink n pepel saja nie..haha..psl dtg tue..mesti awl dh ada tue..sbb ifa interview kul8pg nie!hiihi..owh ok..aah..soalan nie..xleh nak predict nie..huhu..study je la..hihi

tq so much sis!

YatieOwner said...

okei! best of luck syg ^_* eh ngam ka ayat tu.hehe

Amyna said...

Owhh... tahniah ifa.. myna doakan ifa berjaya dalam temuduga tu nanti.. InsyaAllah ^_^.

tiefazatie said...

yatie:

ngam saja sis!hihi..

tiefazatie said...

amyna:

tq sis..amin..insyaallah..=)

nanakimie said...

all da best ifa!nana pun xde pglaman ag nk share...neway gudluck dear:)

tiefazatie said...

nana: tq darl!..insyaallah..=)

mira_nas said...

good luck ye.. yang penting yakin diri..

tiefazatie said...

mira: tq darl..insyaallah..=)

Kalamhati said...

gud luck ifa..
try ur best and tawakkal..=)

tiefazatie said...

kalamhati: tq sis..insyaallah..=)

mama_umar_maryam said...

ifa,rasenye mmg ifa kene tau sket2 falsafah pendidikan negara, klu susah sgt nk ingat falsafah pjg2,atleast igt JERI - pendidikan kt Msia ni menekankan konsep pendidikan secara menyeluruh untuk membentuk Jasmani,Emosi,Rohani & Intelektual (klu x silap akak)pelajar-pelajar..yg lain2 ifa hantam sajalah ikut pengetahuan am ifa..mmg kene stadi sket ttg isu2 semasa dlm pendidikan nih. cthnye isu2 kt IPTA,IPTs,Uni kolej..

2. seigt akak aritu intvwer ade tanye akak baper bilangan poli & kk yg ade kt Msia nih,jujur je akak jwb,maaf saya xtau-hehehe

3. kalau blh hafal sketlah hirarki pentadbiran sistem Poli & KK nih,name pengarah,timb pengarah,nama menteri pengajian tinggi..kdg dieorg nk test kite

4. soklan lain yg akak xdpt jwb mase intvw tu ialah , apakah isi kandungan/halatuju wawasan 2020..amik kau..apetah akak goreng akak xigt dah..

5. ade 2 intvwer time akak, sorang senior Lecturer Poli, speaking manjang,kite pon kene jwb english jgk sbb skg Poli mmg gune English. sorang lagi Datuk apename x igt,tp Datuk tu ok,rilek je..

oklah ifa, makin pjg tips akak ni kang makin kecut plk awak..apepon mmg depend pd intevwer tu nk tanye aper, dan kesediaan mental,fizikal tu sgt2 penting..all d best sis! insyaAllah =)

Novelgurl said...

Assalamualaikum

waa ! teruja nieh ! good luck !!

tiefazatie said...

zety:

ya allah...syukran sis!tq so much!sgt la details sis inform nie..tq2...terharu ifa...insyaallah..ifa akan buat yg terbaek..doakan ifa yaa sis..=)

novelgurl: waalaikummussalam ...

hihi..die yg teruja ek..tq darl!

caliph shuriken said...

gud luck ifa..
all da best ^^

latest en3: ~ tolong ingatkan aku ~

shera haifa said...

gud luck sis..sy xde pngalam lg dlm temuduga nie

ardinihumaira said...

ifa temuduga leklok tau... jangan tunjuk muka gabra :D tunjuk kita yakin! Goodluck!

tiefazatie said...

caliph : tq wak..=)

shera: tq darl..xpe..ok je..=)

dni: ye dni..tq..insyaallah..=)

eqbalzack said...

salam tie..
yup! GA abg eq kena kreatif...tak suka buat random sebab tak adil pada sesiapa yg keluarkan effort utk menang...hehe

nadia said...

Ifa,
Meh akak try share skit2 tips yg akak penah guna sblom2 ni k..
Insyaallah mungkin boleh mmbantu skit2..
Walaupon xseberapa ye..

1. Make up adalah wajib.. Terpulang la ifa nk make up mcm mane pon.. Jnji jgn jd mcm opera cina udah lerr.. ;)

2. Utk kerja govermen, biasanya time gi interview digalakkan pakai baju kurung.. Klu private company, seluar slack lagi ok.. Dan, warna pink adalah sngt xboleh pakai time interview.. Majoriti pakai samaada hitam atau putih.. Terpulang la ye..

3. Tau ke xtau, belakang kire.. Yang penting, kena yakin. Avoidkan guna perkataan errrrrr..

4. Tau basic pengetahuan tntg negara kita.. Serius xtipu sbb ade cousin nadia interview hari tu, dier tny rukun negara.. Tergagap2 mak cik tu nak jawab sbb xterpikir.. Huuuu~
Dan, xmustahil dorang boleh tny tntg isu semasa terbaru kt mcm kes kat mesir sbb berkaitan pelajar.. Mungkin dorang bleh tny, apakah tindakan terbaik kerajaan malaysia utk mmbantu dan mengatasi masalah di mesir terutama bila melibatkan pelajar malaysia..

Ok dah, semoga berjaya ye syg! Buat terbaek. Moga rezeki utk ifa.. Boleh xboleh belakang kire, janji dah buat terbaek.. Okeh? ;))

tiefazatie said...

abg eq:

salam abg eq..ow..ok2..hihi..nt ifa try la..hihi..tq ye bang!

tiefazatie said...

nadia:

kak nadia...tq so much!!!sgt terharu..byk btol tips yg akak bg nie..tq2...insyaallah...ifa akan try my best kak..tq2...doakan ifa yaa..insyaallah..ifa akan praktikkan apa yg akak bgtau nie..=)

papabear said...

semoga berjaya. yg penting tenang kan diri dan bair nampak confident!

tiefazatie said...

papabear: tq papabear..insyaallah..mudah2an..=)

khairul hisyam said...

good luck~

nabila faryzza said...

be confident. interviewer tu tanya, kalau tak tahu, jawab je. btw, good luck ;)

tiefazatie said...

khairul: tq..=)

tiefazatie said...

nabila: insyallah..tq...=)

yott said...

doa bnyk2..dan jgn lupa senyum...
gud luck k..:)

NISA KHAIRI said...

kak nisa skunk tngah tunggu jawapan SPA, nextweek baru kua result..tipsnya pakai baju kurung, elak warna terang berderang, pakai make up sket, bila masuk bilik tebiu bagi salam dulu, kemudian baru bg fail maklumat diri n yg dperlukan, tunggu dy kata duduk baru duduk, pastu ucap terima kasih, duduk kaki jgn silang atau gedik2, handbeg letak kt bawah sbelah kanan, brcakap suara kuat n yakin, kak nisa ritu dy tanya apa itu 1msia, kenapa kita mohon jawatan tu dan pengalaman hidup kak nisa..tu jela..tp standby baca isu semasa,nama2 menteri, rukun negara..k..good luck dear

tiefazatie said...

yott: tq sis...insyaallah...=)

nisa:

wah..ye ke sis..all da best!owh ok sis..tq 4 ur tips...=)

Nia said...

alhamdulillah,..interview elok2 ya.
Yg penting, make sure semua perkara2 remeh mcm pakaian, resume semua dah settle awal2. akak dulu pernah pegi interview, lupa resume, menggelabah sesgt.

p/s: akak terengganu kat kuala, dekat le dgn batu buruk tu..hehe..

tiefazatie said...

nia: hee..insyaallah sis..ye..ifa dah setelkn nie..tp resume tak yah kan..gomen nie..hihi..

laa..ye ke??haha..leh je jmp nie..hihi

:: Zanna :: said...

Tahniah!! ifa... gud luck~~


n3 baru : senyum-senyum kambing ^.^

saharinasaharudin said...

gud luck! :)

tiefazatie said...

zanna: tq darl!

saharina: tq sis..=)

nazirulhazwan~ said...

tenang!tu jer, tp jgn pergi bodo, pegi bia berisi:)

jawab soalan, jgn merapu.hehe

tiefazatie said...

naz: baek la..tq...hihi..

Si Gadis Pipi said...

good luck sis :)

shameel Iskandar said...

gud luck ifa.

Berdasarkan pglman sy ditemuduga msa nak jadi cikgu dlu.

a) kena jawab dgn yakin setiap soalan yg diajukan.

b)sbb ifa pn bkl jd pndidik(lecture poli or kolej komuniti) jd sedikit sbyk ifa kena tau apa2 shaja ttg perkembnagan pendidikan.

c) cara berpakaian mst isopan dan mencerminkn kelayakan ifa sbgai pendidik.

d) saya dulu tatap mata penemuduga waktu jwb soalan.

Insha-Allah ifa akn brjaya nnt.

tiefazatie said...

sigadis: tq darl..=)

shameel:

wah..tq bang shameel..sbb share tips nie dgn ifa..tq2..insyaallah..ifa akan buat pe yg abg share-kn nie..=)

perondajaketbiru74 said...

good luck....

W said...

gudluck, doa bebanyak . +_+

nuriz said...

tahniah ifa,semayang hajat, berdoa dan bertawakal..selainnya baca la apa yang patut pasal bidang tu..
gud luck :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

gud luckkkk!!~~

Jom mai singgah my blog....klik je link mummylovers blog ini

hafizi said...

hi ifa,

I pon dapat interview tu jugak... e -dagang.. 23/2 ni kat putrajaya..

i surf2 ada plak blog u ni.. byk gak tips... thanks.. hehehe... anyway.. Semoga berjaya.. C u there...

tiefazatie said...

perondajaketbiru: tq bro..=)

w: tq!insyaallah..=)

nuriz: tq sis..okies..insyaallah..=)

weidya: tq darl!

hafizi: hye awk..laa..ye ke..haha..hee..okies..tq2..insyaallah..=)

SyUhAdA said...

gudluck ifa~!!

smoga bjaya..

tiefazatie said...

syu: tq darl..insyaallah..=)

cikpuanhady said...

good luck dear..nak tips ek? muka kena konfiden bior dalam hati ni berdebarnya tuhan je yang tahu..ngee..

tiefazatie said...

kak has: tq sis..hihi..baek la..=D

eja said...

congrats, semoga berjaya...;')

tiefazatie said...

eja: tq sis..=)

Cheqna said...

Sis,

good luck! Semoga dapat apa yang dihajati...

Buat persediaan awal tentang post ni, cakap dengan lemah lembut, jaga budi bahasa tapi tunjukkan keyakinan diri, nak jadi pensyarah kan?

Berusaha dan bertawakkal..mohon pada Yang Esa.

:-)

tiefazatie said...

cheqna:

ye sis..tq2..insyaallah..=)

baek la sis..insyaallah..ifa akan praktikkan apa yg sis ckp nie..tq yaa sis..=)

shahjiehan said...

good luck! yang penting bawak kebel besar punya! kompom dapat

tiefazatie said...

shahjiehan: alahai..ampun la..xde kabel besar punya..haha...T_T

Tuan Penasihat said...

waaa..
tahniah dapat temuduga.
takpa jangan risau, buat relex ja.
jawab semua jangan tak jawab.
insaallah.
semoga berjaya.

tiefazatie said...

tuan penasihat: hee..maceh2..insyaallah..akan cuba sehabis baik..mekaseh ye sudi komen..=)

Isteri Yang Comel said...

ifa tahniah yer.. cuber buat yang tebaik masa temuduga...

ked :) said...

wah tahniah wanita berkerjaya :D
good luck ehh

tiefazatie said...

isteriygcomel: tq sis..insyaallah..=)

ked: amin..insyaallah..tq wak..=)

azzey said...

All the best utk awak yg paling penting tunjukkan keyakinan dan kesungguhan kita nakkan jawatan tu. dn abis je sesi temuduga tu mintak peluang dgn penemuduga utk ckp sesuatu. masa tu awak ckp lah yg awak betul2 perlukan job ni dan bagi solid reason..eg...sbb nak sara mak bapa ke...dh lama tak de keja...means kita perlukan sedikit perhatian n simpati dari penemuduga tu coz mereka ni ada kuasa utk kata ya atau tidak pada permohonan kita....all the best!

tiefazatie said...

azzey: tq sis..owh ya ka sis..blh ek?ckp cmtue..yg ifa tau..if die ada tnye apa soalan2 baru leh tnye n ckp apa..insyaallah..nt ifa usahakan..tq ye sis..=)

lemontree said...

haloo...1.dasar2 dimalaysia?..2.Dh tu skim apa u kena tau? 3..apa yg paham tntang 1 malsya?..3 menteri di KPT?..4kemunkinan akan panel timbulkan msalah student..u kena solve?...Pengetahuan Am penting.....gred jawatan u sebelum ni dg...jd stdy kenapa tuka DH? u tu dlm PnP...semoga berjaya....wat solat hajat... terbaik untuk u

tiefazatie said...

lemontree:

hye2..wah..tq wak..insyaallah..=)

eLYies said...

akak doakan tiefazatie berjaya yer..nak jadi pensyarah yer..bestnya!

IFA Athirah said...

hai ifa!!same lak name kite.hehe http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

deqlis said...

good luck yer...
jgn lupa baca zikir

Ya Aziz,
Ya Jabbar
Ya Muttakabbir

baca byk2x sebelum nk masuk bilik interview...insyaAllah tak gelabah/cuak/org yg interview pun leh terpukau tgk kita...(nie dato fadzillah cakap)

tiefazatie said...

elyies: hee..insyaallah..tq sis!

ifa: hye ifa jg!hihihi..=)

deqlis: tq sis..ya allah tq sis..insyaallah ifa amalkan.=D

Melati Qistyna's Mummy said...

all the best dear, wish u luck....

tiefazatie said...

mummy melati: tq sis..insyaallah..=)

amiey lee said...

congratss ifa..semoga berjaya..

tiefazatie said...

amiey lee: tq sis..insyaallah..=D

Weeda said...

gud luck ifa..dah ramai tu bagi tips kat ifa..chaiyok2...

Mia-Ina said...

salam ukhuwah tiefa...semoga tiefa berjaya ya

tiefazatie said...

weeda: tq darl..insyaallah..=)

mia-ina: salam ukhuwah sis..insyaallah..doakan ifa..=D

persona said...

1 of my frens dlu smpi stage 2. masa itu dia kena wat mock teaching! tapi tak apa, ifa usaha lebih sikit dari orang lain. Cakap taknak tergagap2. Maklumlah, kita nak ajar budak besar (dewasa). So tunjukkan ciri2 pendidik itu! Good luck ya!

tiefazatie said...

persona: owh yaka sis..ifa mmg ada gak prepare utk mock nie..sbb die ikut suka ja nie..takut gak..alih2 masa interview tue kne nie..hihi..insyaallah sis..tq sis..=)

Ya ALya said...

semoga ifa berjaya k......akak pun baru je intrview SPP,tapi jawatan biasa2 je....syukur la akak dapat,ni nak tunggu surat posting je....akak doakan k...

tiefazatie said...

ya alya: tq sis..wah..alhamdullilah..ok la tue..tahniah sis..ada tips blh share x sis?hee

sissyira said...

as salam

tahniah...semoga dapat kerja tu yea

tiefazatie said...

sissyira: wasalam sis..mudah2an..insyaallah..=)

zahidah dihaz said...

good luck....saya tak pernah lagi pergi temuduga sis...cuma satu yang ada lecturer saya pesan, jangan pakai kasut yang keluarkan bunyi masa kita berjalan...naksudnya macam kena pakai kasut yang flat, bukan heel...


tag for you...lama dah tak join contest ni...


http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/02/gaya-bersama-handphone.html

tiefazatie said...

zahidah: tq sis..owh..gomen nie kalu xsilap kne ada tumit sikit..ifa just pakai yg stakat 1-2 inches saja..kasut masa konvo saja..hihi

btw..thanx ya!

s.y.a.r.q said...

owhh..budak IT rupenye... :) SYarq ni budak computer science,,,tengah mencari kerja jugak.... semoga awk berjaya dalam interview tu...

sebelum masuk bilik interview bacela

Rabisshrahli sodri wayarsirli amri wahlulukdatam milisani yafqahu kauli.

good luck Awak!! :)

rinie din said...

semoga berjaya!

tiefazatie said...

syarq: hihi..aah..owh yeke..all da best!hihi..tq wak..=)

rinie: tq sis..=)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak ifa... tahniah tahniahh..
wish u best of luck di tempat bru ok:) take care!

tiefazatie said...

fifiey: darl!tq2..hihi..=)

Izzatul Iman said...

tahniah sis...

pertama2 sekali bace tentang pelan integrasi nasional, pastu bace je la ape2 yang berkaitan e-dagang...mungkin dia akan tanya pengetahuan kita, nak test laju tak fikir, sebab jawatan ni kan mcm pensyarah...nanti nak ajar student, so u must be a resourceful lecturer,...

anyway...terima kasih sebab bagitau sal keputusan tu...huhu...terharu...semoga sis juga bertuah di lain2 GA....

Myra Jay said...

Gud Luck Ifa.. Sowi akak lambat wish kat Iefa tgk2 dah 100komen ha.. terkujat ha.. :)

Selamat menempuh alam temuduga & berjaya k.. :)
Banyakkan berdoa lepas dah berusaha, insyaAllah berjaya :)

tiefazatie said...

izzatul: tq sis..owh..ok2..mmg ada ifa cari nie..ok sis..tq yaa..=)

sama2..ok je..tolong-menolong..=)

myra: tq sis..ala..ok je pun..hihi..ifa wat sticky notes nie..nk mintak tlg doakan n tips2...=)

insyaallah..tq sis..

nelly said...

tak pernah kena temuduga lah pulak . .

cmner lah perasaan yer .

tiefazatie said...

nelly: ye ke..isk2..macam2 perasaan ada nie darl..=)

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

salam kenal!(^______^)

tiefazatie said...

noremy: tq..salam kenal jg..=)

muslim said...

gud luck for interview..

tiefazatie said...

muslim: tq wak..=)

munna said...

good luck untuk interview nanti ye!!!

tiefazatie said...

munna: tq sis..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...