Thursday, February 3, 2011

jom buat aiskrim goreng sendiri di rumah!

salam peeps!pasti ada yang dah tau kan2..tapi ifa nak tunjuk gak..peduli la..sebab ifa buat sendiri gak nie..haha..harus la ditunjukkan..hihi..biar pun tak cumil macam di kedai nie..haha..sesuka hati ja nie buat tau ka??lala..

lokasi kejadian di rumah kazen ifa...jasin,melaka...mangsa kejadian...kazen2 ifa la..sape lagi..haha..dan juga makcik dan pakcik ifa..hihi..=p..

bahan2 yang diperlukan untuk buat aiskrim goreng sendiri ini ialah..roti gardenia..aiskrim kegemaran kawan2 ya...telur..peti sejuk...minyak...kuali...sudip..pinggan...tisu...okie la..tue je kot!haha..owh ya...nie ifa buat dengan adila yaa..die excited nak try..padahal..ifa blum try lagi nie..tau je resipi..nie baru try gak nie la ngan adila..nasib baik jadi la juga!haha..

1. mula2..letak je aiskrim kegemaran pada roti..lepas tue lipat..agak2 la bape banyak aiskrim nak letak ya...pastu letak telur sekeliling roti tue..picit2 ah sikit sekeliling roti tue..konon2 menampal la tue..bagi lekat bha..hihi

2. lepas siap buat berapa banyak aiskrim goreng yang korang nak..lepas tue bekukan dalam peti sejuk yaa..kalu boleh lebih 3 jam la..hihi..agak2 dah beku btol nie..hihi

3. lepas dah agak2 beku aiskrim goreng korang tue...boleh dah goreng!sila tunggu minyak betol2 panas tau!goreng kejap je..agak2 dah kuning2 warna roti tue..ok la tue..takut kang cair habis lak aiskrim dalam roti tue kalu lama sangat..hihi..

4. nie la rupa percubaan pertama tau!haha..macam serap minyak je lebih kan..agaknya minyak tak panas sangat2 nie masa nie..haha..owh yaa...nie je picture yang ada..sebab yang lain dah kena makan nie..tak sempat nak snap!haha..

5. nie la rupanya bila dah dimakan!haha..nice kan...hihi...nie 1 je sempat snap..xde masa ifa nak amik2 picture lagi la!orang lain dok makan nie..haha..

okie siap la aiskrim goreng tue kan2..hihi..boleh try kalu nak la..haha..tapi cam makdek suh try..celup telur lagi tue roti b4 goreng tau!best ke ek?ifa tak try lagi nie..korang dah try tak?best tak??bagitau ek kalu dah try..hihi...selamat mencuba!

32 comments:

Nur Ezzat said...

wah..nak cuba lepas nih!
nampak memang menyelerakan....

Fuziani JSR said...

Nice.... simple tapi ttu sedap dan anak2 akak pasti suka. TQ ifa sb sudi kongsi resepi ni...

DeQdEq said...

bestnya...sedap aiskrim goreng....best2..

aanie said...

wah, macam best je tu ifa...nanti nak try la...hehe...

Omu Rice said...

sedapnyer...yum2...kerangupan nyer...tambah eskem yang sejuk...pergh...memang syok lah...

Miza Yusof said...

sedapnya. thanks for sharing. miza nak cuba :)

Weeda said...

wahh...sedap tu..buat sendiri lagi puas hati kan..

nub said...

boleh try buat ni.. hehe

Mama Zharfan said...

nampak yummy ni :)

Zur@ZaRi said...

mmg selalu wat pun... sedap kan..=)) eppy CNY..

tiefazatie said...

ezzat: hihi..sila la cuba darl..sedap tau!

fuziani: aah..simple ja nie..n sedap sis..try la sis..welcome sis..ifa share pe yg tahu je..=)

deqdeq: hihi..mmg best kan2..

aanie: aah sis..best2..try la!senang je pun..hihi

omurice: owh...mmmg omu...best gle!hihihi

miza: hihi...sedap2..try la miza..moga bjaya!hihi

weeda: hee..mmg sedap!ye kepuasan sbb buat sendiri...hihi

nub: boleh2...try la nt ek..

mz: mmg yummy sis!

zurazari: wah...best la sis..aah..mmg sedap..=)..happy CNY jg sis..

sitihanisahali said...

wahhh,,.....sukeeeee gile eskrem goreng....kalau beli 1 rm2.50 kecik kemetot je..

BUNGA said...

menarik.. tertarik.. kjp lg saya nk pegi kedai cri roti cari aiskrim nak try.. hehe.. tq ifa :)

tiefazatie said...

sitihanisahali: hihi...tue la psl..mhl kan..bagus wat sendiri nie..hihi..puas hati!

bunga: hihi..nice kan sis..ok sis..nt try la...gewd luck!hihi..welocme sis..=)

mira_nas said...

mak aih... sodap tu..jangan goda den ni.. takde duit nak bli aiskrim

tiefazatie said...

mira: hihi..best kan..alolo...nt ada duit beli la..hihi

YatieOwner said...

syg, sedap btl aiskrim tu..:)

syg,,kamu di tag utk join contest ni tau..jom review..

http://yatieowners.blogspot.com/2011/02/jom-join-make-it-100-contest.html

ADfeez said...

demmm la eifa.... sedapnya.. hahahaha...
nk kene buat nieh!!! ;D

tiefazatie said...

yatie: hihi..mmg best kan sis..=)

ok sis..noted..nt ifa usha yaa..tq!

ad: jgn ko ngada2 sna ad...haha..pegi la buat..if ank buat pizza nie..lala

~ NANA ~ said...

sedapnyeee...nak nak nak!

Amyna said...

sungguh menyelerakan... ada juga kawan2 bagitau.. tapi tak pernah cuba buat.. suatu masa pasti cuba nih.. hik3x.

nuriz said...

terliur tgk aiskrim goreng ni..

tiefazatie said...

nana: hihihi..meh2..

amyna: hihi...mmg sedap sis..nt cuba la..hihi

nuriz: hee...cuba la try sis..=)

Hafeez.mY said...

sedap tu..teringat masa bukak gerai aiskrim goreng masa karnival kat uitm dulu,masa itu amik bekalan dari kota bharu,harga rm 2 satu.ada keladi,coklat,vanilla dan strawberry.

k.a.s said...

I never tried one before.. sedap ka? xD

caliph shuriken said...

oic, cmtu ka cara wt aiskrim goreng ^^

latest en3: ~ angpau & limau ~

tiefazatie said...

hafeez: ye ke...hihi..nie ifa hentam buat sendiri saja..hih

k.a.s: u should try it!sedap bha nie..=)

caliph: hihi..aah..hentam saja la..hihi..but nice jg tau caliph..=)

alinac lover said...

yong pernah buat juga

tp bntuk bulat :)

Mat Ganu said...

wau, bestnyer...nak tempah boley...hehehe

tiefazatie said...

yong: ye ke..hihi..mesti lg comel kan2..

mat ganu: alo..xyah tempah..mu buat buat ja sendiri la..hihi

N@di@ said...

ifa bestnye ice krim goreng
terliur nih hehehh

tiefazatie said...

nadia: mmg best!try la!hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...