Wednesday, September 7, 2011

1st time buat cheesecake with my kazen ain..=)

salam peeps!hye2..hee..ifa maybe hari nie gerak balik kuantan nie..tapi xtau la jadi ke x nie..sebab ikut makdek ja nie..hihi..so kalu kat kuantan nie..ifa memang le xleh nak on9 nie..kena tunggu balik umah le baru leh on9 nie..=)

owh ye..nak cte..kelmarin ifa buat cheesecake ngan my kazen c ain nie..=)..hihi..ain yang beli semua bahan2 nie..ifa tukang cari resepi yang ok dan buat bersama2 je nie..haha..senang je pun ek buat cheesecake nie..hihi...ingat susah sangat nie..bahan2 die je kot yang mahal..=p..kami buat style yang simpan dalam peti sejuk je nie..ada guna gelatine la nie..hihi..

tapi kami buat ikut suka kami gak nie..haha..ada bahan yang xmasuk nie..freshmilk n fruit yogurt xde nie..haha..lemon pun xde..ganti ngn limau nipis..haha..suka2 hati je kan2..hihi..base die kami buat gune biskut oreo..hihi..

nie antara bahan2 yang sempat snap picture nie..haha..

ngah gaul2 biskut oreo + mentega nie sampai sebati yaa..
nie bahan2 nak buat base die nie..=)

160 gram digestive biscuit
80 gram mentega

ifa ganti guna biskut oreo nie..hihi..
biskut oreo nie blender la sampai hancur mana yang korang nak..
tapi b4 masukkan biskut oreo nie..cairkan la dulu mentega tue ek..

nie rupa base yang dah letak dalam loyang nie..
lenyek2 bagi rata nie..
pastu masukkan dalam peti sejuk nie..
agak2 dah keras..baru la curah bahan2 cheesecake atas die ok?

nie picture baru je masukkan bahan2 cheesecake nie..
picture masa ngah mixer xde amik nie..haha..=p
lepas nie letakkan dalam petisejuk selama 2 jam..
tapi kalu agak2 die dah keras dan tegap..boleh je potong ikut suka korang..=)

bahan2 nak buat cheesecake..=)

bahan A
250 gram philadelphia cream chesee
250 gram whipping cream
5 sudu besar gula pasir
1 sudu besar jus limau nipis

bahan2 yang ifa xmasukkan dalam cheesecake nie ialah
125 gram fruit yogurt
5 sudu besar fresh milk

sebab xde kan..so hentam..xpayah letak..haha..
jus lemon pun xde kan..so hentam..ganti je ngan limau nipis..kekeke..
tapi kalu agak2 xmanis kan..korang tambah ah lagi gula tue..hihi..

bahan B
10 gram gelatine
50 ml air

masukkan gelatine dalam air pastu cairkan guna cara double boiler yaa..

bahan untuk topping
summer fruit topping

tapi xde beli nie..lupa..hentam..xyah topping2..haha

cara2 nak buat cheesecake nie..=)

campurkan semua bahan A sampai sebati..ifa guna mixer je la..hihi..
pastu masukkan bahan B lak..blend sampai sebati gak..
pastu siap la!amik loyang yangada base dalam petisejuk tadi..
curahkan adunan cheesecake ni..sejukkan lebih kurang 2jam la..
kalu agak2 dah keras nie..potong la ikut suka nie..
pastu letak la topping2 apa yang korang suka..ok?
siap untuk dimakan!hihi..senang gle kan2..xsampai 30minit pun boleh siap..=)

okies..jum tengok hasilnya plak..=)

cheesecake suka hati kami..hihi

jeng2..hihi..nie la die cheesecake suka hati kami..haha..
tegap kan..macho lagi...hehe..
sedap nie weh..hihi...jangan jeles..=p

susah payah nie nak potong..haha..
base die keras nie..hehe..

zoom lagi!hihi..best kan2..hihi..adui la..
btol2 cheese nie tau..kenyang dah makan 1 potong nie..
nasib baik base die tebal gak nie..
so xde la muak sangat makan cheese je nie..=p

nie kami share makan 4 orang nie..haha..
ifa..ain..adila..makdek..=)
so nice kan2..hihi..nie la die hasilnya suh buat cheseecake nie..
alhamdullilah..jadi nie..hehe..agak2..boleh meh ifa jual nie?haha..

psst..nasib baik jadi nie..haha..kalu tidak..naya je nangis c ain..hehe..
owh ye..nyot..jangan ko nangis baca n3 ak nie eh..miahaha..

jum join mysurvey ini dan dapat hadiah yang menarik!

jum usha playbook yang terbaru nie!kalu xnak..
samsung galaxy sII yang macho pun ok..
samsung corby II pun comel gak..hihi..
samsung nak bagi free gift nie..cepat!

18 comments:

Chuu Muqhlis said...

chuu penah buat cheese cake sekali jek., hihi

Myra Jay said...

Alal buat cheese cake tak pakai gelatin, pakai slice cheese dengan susu segar bla bla bla..hehee..

Ingat nanti nak buat then akak syer resepi ye :)

si cantik sally said...

balik ni rase nak try hopely menjadik..kekeke

Wani said...

cm sedap je...leh hntr sini sket..hehe

Fara E's said...

sedapnyeee T.T

syariza09 said...

pasni leh try style bakar pula :)

liya alia said...

awak buat cheese kek tu cantik ja. saya punya hampeh. bt time raya ritu. kalau kat secret recipe org pngil ni oreo cheese kek lah.. hehe

Mama Zharfan said...

nampak sedap yum yum

::NureeN:: said...

pergghhh mavelous.. pos mai cikit...
nureen x pernah try wat tp ambik recipi kat SIL sbb dia slalu buat mmg sedap..

Ijah EmoTemo said...

pergh !! mesti sedap ni. hihi

perondajaketbiru74 said...

wow macam sedap ni bagi sia sikit hehe..

DeQWa said...

macam sedap jer....teringin nak buat sendiri gak..tpi takut tak jadi kang rugi lak,so jln mudah...beli kt sciret recipe jer..hhaha

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedapnye ifa..
nk skit..hehe..pandai ifa buat..hari tu sis nk buat..tp tgk mcm susah jer..tu yg x terbuat2 lg.. ^_^

Tasseri Enterprise said...

erk... terliur

mama_umar_maryam said...

wahh tahniah!! nmpk sgt2 sedap iefa!!

tiefazatie said...

chu: ifa nie baru 1st time tau!haha

myra:owh ye ke..blh le share nt eh sis..hee

sally: try jgn x try..hihi

wani: sgt sedap!hihi

fara: hee..aah..=D

tiefazatie said...

syariza: insyaallah sis..hihi

liya: ye ke..hihihi..alhamdullilah jd nie 1st try..hihi..aah..tp ifa wat base die je guna oreo nie..hihi

mz: mmg sedap sis..hehe

nureen: hee..sgt marvellous sis..xleh le nak pos..abes dh..hihi..wah..try la sis!

ijah: hihi..mmg!haha

tiefazatie said...

peronda: mmg sedap bro..hihi..abes sdh nie..hihi

deqwa: hihi..sgt sedap sis..xrugi buat..hihi..Sr pun mmg sedap cake2 die..hihi

lily: hihi..aah..xde pandainya sis..hentam je nie..haha..senang je sis..campak2..siap!hihi

tasseri: sabo2..hihi..

zety: hee..tq sis..mmg sedap gle!cam nak wat lagi je..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...