Tuesday, November 2, 2010

help me!how to do microteaching???

sticky notes!

salam peeps!ifa nak mintak tolong nie..boleh tak kawan2??huhu...tolong la ifa nie..waaa...ifa nie tak pernah pun ada pengalaman mengajar tau2...tapi...tak salah mencuba kan2...hihi..berkat pertolongan seorang rakan blogger nie...wat masa nie nama dirahsiakan ek...tak best la kang tuan punya badan marah lak...hee...ifa baru dapat panggilan telefon tadi...ifa kena pergi buat microteaching rabu nie..jam10pagi...untuk subjek php progamming dan juga java programming..syukur la kena gak panggil kan2...hee..

masalahnya sekarang...ifa cuak!!adeh...sudah lama tinggalkan subjek2 itu..ntah apa je ada dalam otak nie..haha..mampus nak menjawab nie kang weh..waaa...pastu ifa kena mengajar dalam masa 15 ke 30minit..kalu tak silap dengar la..sudah tadi jawab telefon cam nak pengsan kan2..hahaha..adoi la..waaa...camne nie weh....tolong la..ifa tak tau nak fikir apa nie..adeh...blur2...waaa...terus ifa cari buku2 ifa nie...huhuhu...

kena mengajar in malay tau...so ifa kena translate la sebab buku2 ifa nie in english...aiyak...pastu kan2..boleh tak ifa ajar yang basic je??sebab die just nak tengok cara mengajar kan2???adoi la..kalu panel2 yang 3-4 orang tue tanya ifa yang ntah pape...mau ifa sengih ja...waaa...lupa sudah nie...huhu..itu la...nda juga pandai keje kan pas grad...waaa...tolong2...ifa blur nie...huhu...

27 comments:

tiefazatie said...

tolong la ifa nie...camne nie..huhu..waaa...

N@di@ said...

hohoho ifa cool babeh blsah ja cakp ape yg tahu jgn wat pala tahu sudah hahaaha tahniah dear good luck

Zairie Husin said...

bedal je ifa.. hehe... u can do it.. chaiyok3.. hehe

♥-- emieysandra --♥ said...

wah..ifa kne wt michroteaching cam emiey bljar skg k?huhu
tp emiey ngajar budak-budak jer..:D
GoOD luck yer ifa..
Semoga Allah mempermudahkan urusan kamu!

~_^

SyUhAdA said...

gud luck ifa~

wat yg trbaik..
jgn nerves2...
tjukkan kyakinan anda..~

Mama Zharfan said...

demo teaching jer tu ifa
basic2 pun ok, yg penting kena confident, nampak professional and tau jwb/handle soalan dan situasi bila ditanya oleh interviewer. good luck yer ifa! teaching is fun, esp kalau ngajar budak2 yg dh besar mcm budak2 univ tu heheheh

AIN said...

wahhh...ok what...
ape mama zharfan 2 ckp betol...
tunjk kat dowg ifa bole...hehhehe

gudluk yea efa..

mama rifQy said...

hikhikkkkkkkkkk..Ifa ilek ilek..nanti akak msg ifa kat emel..

alinac lover said...

gud luck dear~

Nurul chumel said...

do the best ifa..
nurul lagi la takde pglmn langsung dlm bidang tu..
hehe..gud luck syg!

Cik Dya said...

dear,nama pun micro.15-30 minit je.ambik scope yang kecik sudah.basic pun xpe.yg penting semua step accomplish.pastu make sure u r fully prepared.dont show u r nervous but dont over confident.buat slumber je..make it fun and knowledgeable.ngajar kt aner ni? UMT ke UDM ni?hehehe..banyak2kan baca doa penerang hati ya.

LaDy BarbeLLa said...

Caiyok~caiyok~~ ifa.. belasah je.. confident k.. gud luck~ hehe

Cik Dya said...

jeng jeng jeng ... programming laa subjek cik dya plg lemah dan tak suka..kerana itulah diri ini beralih arah.huhu.hurm, mmg kene study balik semua tu.php and java mmg kira power subjek gak tuh..surely u must study smula dear..hehe..bukan nak kasi takut.tapi jd tenaga pengajar ni mmg camtu.even ckgu skolah pun study dulu b4 masuk kelas.hehe.i/allah,kuatkan semangat.kalau itu yang terbaik allah mesti bantu.hehe

Cik Dya said...

ngehehehe... cik dya ni pure software tapi sangat tak bleh terima programming.bkn rezeki ku di situ kot.ok, ifa sis doa semuanya berjalan lancar k.cepat2 study.mesti ada kawan yang lecturer kan..apa lagi, cepat goda untuk dapat ilmu mengajar kolej tu.ngajar sekolah ni lain sket.hehe....ape2 pun chill bebeh! :)

Nur Qistina said...

gud luck ifa! =)

Anna Boleyn said...

salam..lamanya dah tak datang sini

sebelum mngaar study dulu buat preparation sikit2. rilek jgn cuak. chaiyok chaiyok. all the best yer ifa. :)

p/s : jom datang blog anna boleyn jom :)

suzie rahman said...

hihihi wah ifa..gud luck sayam.u can doit

Mia Liana said...

hmmm takkan dia tak bagi nota ke .. guidelines ke sebelum mengajar...

akak cuma ada handouts java je... kalau php through online belajar oum.

good luck yer.

tiefazatie said...

kawan2..tq so much!insyaallah ifa akan yakin je demo mengajar nie ye..insyallah..kalu rezeki..dapat la ifa keje kan2...doakan ifa ye..amin..

*tq so much mama iqy!kerana sis..ifa dapat gak try n error nie...hihi...=)

ardinihumaira said...

Goodluck ifa! bestnya nak ngaja :D

tinijamal said...

bust persediaan bahan untuk ajar (presentation/handouts) pastu praktis banyak kali utk hilangkan gugup. Buat sorang2, pastu buat depan family, pastu buat depan member yang sanggup nak dengar. Tanya opinion diorang nak kena tambah atau betulkan apa2 tak.. Buat Q-card..

zurazari said...

gud luck dear...
insyaALLAH ifa boley nyer...

kalo da usaha kompom berjaya kan..
neway, best of luck yer...
nnt ley ar story experienced kat kitorg kan??

Ogy said...

Tie ~ Best of Luck k....believe in ur self and be confident..walaupun tuhan je tau gelodak perasaan kat dlm tuh...ngeee

sumpit said...

cm cik first time ngaja....yg penting kene konpiden...relax,jgn nampak sgt glbah tuh...

Wawa~* said...

wah... caiyok2 ifa... good luck yer... mesti buleh punye ^^

Fuziani JSR said...

The best way is... ifa pilih topik yang paling mudah bagi ifa. Pengalaman akak, m/teaching ni biasanya dia x tengok apa yang kita sampaikan tapi bagaimana kita sampaikan.... Kalau topic tu interesting tapi audience x faham apa yang kita sampaikan... bukan mengajar namanya kan???? ifa boleh buat!!!! jgn fikir banyak... fikir positif..

tiefazatie said...

tq kawan2...kalu ade rezeki ada la nie..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...