Saturday, July 16, 2011

peperiksaan memasuki perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik gred M41 | any tips to share peeps?

sticky notes until 16julai2011!

salam peeps!hye3..erm..ifa baru dapat surat nie..daripada suruhanjaya perkhidmatan awam malaysia..untuk menduduki peperiksaan memasuki perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik gred M41..ye ifa tahu..susah gle nak pass exam nie..sebab 1st time ifa amik last year pun fail nie..sedih je tau..tapi nak wat cmne..xlayak la tue..=p

so now ifa nak mintak kawan2 yang ada any tips to share with me..sila share ek..mana tahu ada ramai yang ada dah pengalaman nie..pastu sekarang pun dah jadi PTD nie..boleh le tolong c ifa nie plak..hihi..erm..i just want to try my best!just baca buku malaysia kita je nie..but..xabes baca pun lagi weh..tebal nie!takut xsempat habis dalam masa seminggu nie..aiyak..n berita kat tv xleh miss nie..kena tengok..hihi..


nak gak tunjuk kan..haha..sengal..=p


so korang agak2 apa ek tajuk untuk esei bm n english nanti?
erm..n ada sape2 yang amik exam nie sama tempat ngan ifa x?hihi

isk..nervous ok!haha..even dah pernah amik exam nie pun..
sebab fail kot kan 1st time tue..adeh..


boleh tolong komen gak entry ifa yang nie x?
tq so much kawan2..=)

80 comments:

aDieyZa said...

zana pun kena gie exam ni.. semalam zana pergi kedai buku.. byk buku utk tips exam.. so ifa try gie beli k.. zana banyakkan buat latihan math & logik sbb zana x teror math.. hihi.. buku malaysia kita x sentuh lagi..

zana first time nak gie exam ni.. be4 ni just utk jawatan gred 41 yg lain..

sama2 kita doakan agar kita dpt jawab dgn tenang & betul.. doakan jugak kita lulus yer dear..

Nurulchumel said...

wah. congrates!
gud luck ye syg!

muz said...

gud luck ye....

muz takda tips sebab tak pernah ambil ujian ne...


Jom Jalan Bah Kita

CikYana(",) said...

Good luck ifa
:)

GaDis BuTtErFLy said...

ifa, tahniah tau.. bkn mudah nk dpt job as ptd. usaha kuat2 k, wish u luck.. :)

CNK said...

ALL THE BEST DEK... CNK DAH PENAH AMIK QUITE TOUGH! ANYHOW BUAT YG TERBAIK!!

JUM EXCHANGE LINK!! COMMENT BACK AT
http://pelangichanteque.blogspot.com/

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

hehe apepon kak tiefa do the best k tok exm nnt?

boleh aimie mntak tlg untuk komen entry ni? http://imedianna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

saya masuk GA CONTEST yg memerlukan your Free Comment :) Thx a lot

Cik Mira said...

dapat jugak surat tuh. hehe
thn lepas pernah try, n x lulus pon exam tuh. huhu..
all the best kepada kita. hehehe..
sapa2 yg ada tips tuh, bagitau la. ^___^

Belbel said...

gudluck ^^,

b a m b a m ' s said...

kita pon fail gak dulu!! ekekkke.. pastu lgsg x update SPA..mls dah..huhuhu

Tabung Saya said...

mntapkn pengetahuan tentang cara-cara menangani masalah perhimpunan haram ;)

Entri Ngetop Program Menu Rakyat 1 Malaysia | Kurangkan Beban Tambah Penyakit?

zuneta said...

huhu...exam ni sangat meletihkan bagi zu...zu pernah jgk, tapi tak lepas...jadi tak la pandai sangat nak bagi tip dkt ifa...buku malaysia kita tu dah bagus dah...tapi kena top up lagi dgn ilmu lain...dah pernah p kan exam cam ni?? jadi dah tau la kan selok belok soklan dia...apa-apa pun ifa...semoga berjaya...ikut je kata hati kita, jgn dgr cakap orang " PTD tu susah la nak dapat" ok...

Harafawza said...

Jeles giler akk dpt interview SPA . wuwuwu . Cayok ! bukan senang nak dpt XD

tiefazatie said...

zana: wah..gewd luck sis!hihi..ifa nak baca buku malaysia kita nie..banyak btol!hee..ifa 1st time dulu fail..hihi..nie 2nd time la.

ye sis..sama2 kte doa yg terbaek..amin..insyaallah..

nurul: tq dear!

muz: tq wak..xpe..ok je..doakan ifa ye..

cikyana: tq sis..=)

gadisbutterfly: tq dear..aah..tau2..insyaallah..tq tau!

tiefazatie said...

CNK: insyaallah sis..aah..btol3..i will try my best!hihi..tq..=)

aimi: ok dear..ok..jap ek..nt komen n3 ifa gak tau..hihi

cikmira: hee..tahniah!chaiyok!sama la kte..hihi..

belbel: tq dear..=)

bambam: hihi..ye ke..sama la..hee..alo..try je dear..=)

tiefazatie said...

tabung saya: ye kan..tq wak!

zuneta: aah..byk kena baca kan sis..hihi..aah..tp baru sekali je sis..haha..fail lak tue..adeh..baek la..tq sis!

harafawza: isk..ada lak jeles..tq dear..chaiyok gak!Hihi

Harafawza said...

HAHA . no hal . haruslah berani mencuba . kekekek

asfiedaimpiana said...

salam kenal n good luck!

Nak tips?....hurmmm tak tahulah kalu membantu atau tak, tp sis dah praktikkan n Alhamdulillah now me is what im now XD

1.kumpul artikel @ gi library cari isu semasa yg berkaitan dgn negara kita @ dunia x kira apa jua utk tempoh setahun yg lepas...bermula dr bulan lepas sampai la jun 2010.....baca @ sekadar ambil tahu

2.utk soalan math...mmg xkan boleh xcellent nak jwb sampai habis, the trick is, sila jawab sekadar yg mampu n balance tu tembak jer (pastikan semua jwpn diisi dlm ruangan)

3. esei english, kalu x teror mcm saya ni, guna jer bhs yg mudah fhm janji apa yg nak kita sampaikan tu penilai boleh faham (tp vocab n grammar kena betul)

4. usaha, ikhtiar,doa dan tawakal = ada rezki dptla

Alhamdulillah, nak jd rezki saya....amik sekali jer exam then ke next stages....

tu jer tips ikhlas utk perkongsian. xD

Edy Zaidi said...

dpt gak exam ni...tp ada kat msia 14hb...exam 16hb...xsempat nak baca apa2...mayb xde rezeki

caliph shuriken said...

tgh wt en3 cmni jgak.. study smbil kumpul info mcm ifa.. chayok2 ^^

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

all the best dear ^^

Obat Sakit 2011 said...

selamat selamat

tiefazatie said...

harafazwa: hihi..btol2..haha

asfiedaimpiana: salam kenal sis..tq2..tq so much atas nasihat2 sis nie..wah..sis nie PTD la nie ek..hebat2..yaa..rezeki sis la tue..syukur la..alhamdullilah..murah rezeki..=)

tq so much sis..=)

edy: wah..tahniah2..hee..isk..xpe..usahadulu bro!

caliph: hee..btol3..sama2..kte chaiyok2..hihi

GMJ: tq so much dear!

obat sakit: tq2..=)

asfiedaimpiana said...

Lebey kurang gitu le nama jwtn nyer :p
Blum dpt ramai yg aim mcm2 nakkan jwtn 'premier service' tu, tp bila dah dpt mula lupa diri n perasan bgs..kalu nak tau lanjut google la, ada juga ptd2 yg ada blog & bercerita apa itu ptd..me? Ai x tulis pasal ptd (ayat merendah diri kunun n blushing gitu) *_*

tiefazatie said...

asfiedaimpiana: hihi..sis nie..humble nya..=)..bese la tue sis..manusia kan..macam2 ragam..aah..ada gak ifa try google2..hee..tapi nt la..satu2 kena study..xleh hentam je kan2..hihi..

wan9 said...

rezeki la dpt kerja kerajaan... sekarang ni payah kut nk dpt kerja kerajaan..

tiefazatie said...

wan9: eh..awk..baru nak amik exam bertulis nie..belum lg dapat kerja kerajaan nie..papepun..amin..tq ye doakan..=)

alif haris said...

woah dpt interview SPA lah .. jelesnye .. dulu apply tp tak dpt ..huhu

btw gdluck ^^

tiefazatie said...

alif: eh..bukan..ujian bertulis baru nie..lum lg interview..hihi..doakan ifa ye..ye ke..xpe..cuba lagi!tq..=)

alif haris said...

ouh yeke .. alif tak dpt buat ujian ape2 lagi .. haha

wish u all da best^^

tiefazatie said...

alif: aah..alo..xpe..cuba lg!hihi

wah..tq so much wak..=)

Nida said...

salam..

Adik akak pun dapat surat ni.. dan jawapan akak..
study + usaha + doa...

tiefazatie said...

nida: salam kak..wah..tahniah2 ckp kt die..=)..insyaallah kak..tq ye..

Far8 budak baik said...

takpe sekali gagal tak
bermakna gagal selamanya..
cewahhh pandai aku berkata kata..
hahahaha...
gudluckk!!redah je arr =p

tiefazatie said...

fra8: hihi...btol2...usaha lg kan..hihi..tq..=)

cikguden said...

semoga lulus la.

tiefazatie said...

cikguden: amin..mudah2an..insyaallah..kalu rezeki..=)

icee-yah said...

syokkan kalau jdi ptd ni.takpe take ur time.usaha.usaha.tau:)

Mama Balqis BPB said...

gud luck buat yg terbaik...

tiefazatie said...

icee: aah..hee...tq icee..insyaallah..=)

mamabalqis: tq sis..insyaallah..

alif haris said...

hehehe .. mls lah cuba lg .. dah tgh2 s2dy nk amek lain pulak .. hehe :p

kang nnt yg dikejar tak dpt yg dikendong berciciran huhu

tiefazatie said...

alif: owh..habiskan la stdy dulu..hihi..=)

Acik said...

gud luck! nak bagi tips tp takut ajaran sesat lak! hehe ... anyway, betul2 harap u will do great! :)

pamie said...

congrets congrets! saya malas nak apply keje govt buat masa ni..nak kumpul pengalaman banyak2 dlu kat lapangan..huhu..


Aku Anak Labuan

tiefazatie said...

acik: tq deaer..hihi..ada2 je la..ok..insyaallah..

pamie: tq..hee...xpe..phm jg..pengalaman itu penting kan2..

Obat Sakit 2011 said...

tunjukin donk addressnya hehe

hazz death said...

...hoho, harap solan bcor jak la... :P hoho... neway, gudluck.. hohoho

tiefazatie said...

obatsakit: isk2..mana boleh..haha

hazz: hahaha..adaka..ada2 je la awak nie..hee..thanx..=)

::NureeN:: said...

sama la ngan adik nureen.. dia pon dpt weekend lepas tp x tau nk p ka x.. sbb dia tgh keja baikkkkkkk punya gaji hehee

Chekgu Azrine said...

semoga dapat menghadapi dengan jayanya..best of luck!!

Norhafiza said...

tahniah ifa..kakNo tak reti gak bab2 nih..apa yang kakNo dapat tolong hanya doa agar ifa berjaya ya..

tiefazatie said...

nureen: owh ye ke..xpe la..cuba je..hihi

chekgu azrine: tq sis..amin..insyaallah..

kakNo: tq kakNo..cukup dh tue kakNo..tq ye..=)

Cik Azizah said...

tahniah dear! buat betol2 k.. bukan sng nak masuk gov. SPA pulak tu..mmg bertuah la..ngee~~

teringat masa jijah interview nursing gan SPA dulu. lebih kurang mcm tu gak seksyennya ABCDE.. soalan math,BI,sejarah n byk pengetahuan am...esei ade..objektif ade. kira2 pon ade.huhu

tiefazatie said...

jijah: tq dear..insyaallah..mudah2an..doakan ifa ye..=)

btol2..semua ada!Hihi..tue kena study nie..ngeee~!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah ifa..Moga berjaya!..
Akak Xde Tips nk bg.. apapun Good Luck ye.. ^_^

ifwat SAHAJA said...

good luck ifwa :)

www.iefwatsahaja.com

atie aizam said...

eifa, mana2 info pasal PTD yang ada kat sini kak atie ambik utk share kat blog kak atie boleh? :D

lagenda said...

Gud luck tau ifa..buat preparation baik2. Hafal dan ingat semua yg perlu..moga2 ada rejeki ifa yek

tiefazatie said...

lily:tq sis..amin..insyaallah..xpe sis..doakan ifa pun dh ok..terima kasih ye..=)

ifwat: tq wak..=)

atie: haha..amik la..jgn lupe kredit pengomen2 ifa yg baik hati nie sis..hihi...=)

lagenda: tq mak..insyaallah...doa2kan ifa ye mak..=)

Adam Idris said...

tahniah, do the best ya!

tiefazatie said...

adam: tq..insyaallah..=)

akmaL said...

all da best XD

alif haris said...

hehe thanks ^^

tiefazatie said...

akmal: tq..=)

alif: most welcome..=)

Affan Ruslan said...

wah goodluck ifa. nak bg tips pun takleh sbb takde pengalaman

tiefazatie said...

affan: tq bro..xpe..doakan pun ok dah..=)

KuNanGKuNanG said...

tq join GA pangkor kami..:)

~SukEMakAn~ said...

gudluck ye!
malangnya xde tips nak bg
hehe

jawap dengan baek
tawakkal pada Allah
^^.

tiefazatie said...

kunang2: sama2..=)

suke makan: tq dear..hee..xpe..insyaallah..mudah2an..amin..

khairul akmal azman said...

piwittttttttttt...
semoge berjaye!

tiefazatie said...

kay: tq wak..=)

qamarguyz said...

salam ziarah..
hmM..maaf la sis..
kita pun studi lagi, kurang pengalaman..n0 tips..
juz nak wish Gud Luck =)

tiefazatie said...

qamar: salam bro..xpe..ok je..tq yaa..=)

NUNU EERA said...

gud luck.. da pnh tau mcm mna so leh prepare to be better.. i xpnh dpt offer lgi :(

fiezah91 said...

tak tau nak bagi tips. apa pun tahniah dan all the best! good luck tau :)

tiefazatie said...

nunu: tq dear..hee..ntah la..blur2 gak nie..hihi..alo..xpe..nt2 u lak eh

fiezah: xpe dear..doakan pun dh cukup..tq..=)

cujen said...

takde tips nak bagi..cuma nak ucapkan gud luck jer :-)

tiefazatie said...

cujen: tq sis..=)

Mama Zharfan said...

me tak de pengalaman exam PTD ni
apa2 pun me doakan ifa berjaya, amiin

tiefazatie said...

mz: tq sis..amin..insyaallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...