Thursday, June 30, 2011

review : novel aku yang kau tinggalkan by alina haizar

salam peeps!hye2..hee..ifa nak review pasal cte aku yang kau tinggalkan plak..by alina haizar ek..novel yang nie pun tebal ok..haha..tekun membaca sambil menghayati nie..hihi..sedih tau cte nie..nangis2 baca..huhu..cte pasal pengorbanan..pastu jatuh cinta..pastu larikan diri..hihi..pastu episode kejam..last baru la nak bahagia nie..hehe..

best cte nie..boleh tau pasal turin..pastu pasal penyakit2 nie..tapi sedih la cte nie..nia yang ganti adik die kawen ngan zaril..jaga zaril nie setahun..sebab die cam jadi gle nie after eksiden..ada kontrak gak tau..lepas parent die bawa die g berubat kat paris..boleh lak die xingat pasal x nia nie..boleh cakap nia nie kawen ngan die sebab duit..adoi la..ntah pape..percaya sangat mak die tue..hampeh..pastu nia pun lari gi turin..nia pregnant masa tue..tue die amik gak duit yang zaril offer..sedih gak la..cian nia duk sendiri kat turin sampai anak die umur tahun nie...n then baru la..mula konflik hebat lagi..zaril xtau die ada anak..sebab nia xbagitau kan..lagipun zaril yang halau c nia tue..isk2..panjang lak ifa cte..haha..tapi yg penting..happy ending..pe lagi?kalu nak tahu gi beli!best tau..sedih sangat..nangis2 gitu..


nie caover depan die..=)

nie lak cover belakang die..

Sinopsis asal aku yang kau tinggalkan..

Perkahwinan adalah ikatan terindah di antara dua jiwa yang saling mencintai yang berjanji akan sehidup semati. Tetapi bukan bagi perkahwinan Nia Atirah dan Zaril Ikhwan. Nia memerlukan wang bagi membantu keluarganya, Zaril Ikhwan pula memerlukan seseorang untuk menjaga dirinya yang sakit.

Cinta datang kepada Nia tanpa dia sedari. Secara perlahan-lahan, Nia jatuh cinta dengan suaminya sendiri. Tetapi Nia disingkirkan setelah Zaril Ikhwan pulih dari sakitnya.

Nia meninggalkan Zaril Ikhwan lalu membawa hati yang lara ke Turin dan meneruskan hidupnya sendirian di kalangan orang asing bertahun-tahun lamanya.

Takdir menemukan mereka di bumi Turin. Pertemuan itu telah mencetuskan perasaan benci, marah dan dendam yang terbuku di dalam hati masing-masing.

Walaupun masih ada dendam dan rahsia yang dipendam, demi untuk meneruskan kehidupan ini, yang terbaik untuk mereka berdua adalah berpisah secara rasmi dan tidak perlu lagi menyalahkan takdir walaupun Nia dan Zaril Ikhwan merasakan diri masing-masing yang sebenarnya telah ditinggalkan.

ifa peserta nombor 9..=)

11 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mcm best jer citer ni..
suke jln citer mcm ni..& apa yg penting..suke bila happy ending.. ;)

Mama Zharfan said...

me dh lama tak layan novel..bz hehehe

tiefazatie said...

lily: best sis..sedih pun ada nie..sob2..hee..btol2..mmg happy ending nie..siap nak tambah anak lg 1..hehe

mz: hee..sis mmg le bz..kalu ifa bz cm sis..xterlayan gak novel nie..miahaha

mama_umar_maryam said...

nnt akak vote iefa ye

cam best je citer novel nih,tp mmg langsung couple tu xde rase cinta balik ke? hehehe sebok je akk ni

kjaharun said...

macam best je...
xpe2 nanti saya suruh adik saya bace..
sbb adik saya gemar bace novel2 cinta ni...
saya kurang sikit.. lebih suka bace novel epik, or nover yang mingasah kan zaman pra sejarah...

btw, good information :)

mysha said...

baRu baCa sinOpsis jEr akak dah touching dik oiii...

dik, akaK sGt suke naMa niA tu.. nnt daPat aNak Pompuan nak letaK nm tu Ar hehehe

tiefazatie said...

zety: tq sis..haha..cinta gle tue kak..tue sanggup main lari2..haha...sedih ow..sbb dorg sgt cinta satu sama lain je..cuma ada faktor2 luar n ego gle nie..tue susah..hehe

kjaharun: best2..sedih ow..hee..wah...best gak kmu suka baca yg style gitu eh...byk pengetahuan tue kan..hee..thanx...~!

mysha: hee...ye ke kak..mmg tacing gle cte nie kak..

hihi..cute kan nia...ok je..hehe..nt bgtau ble dpt baby lg ek..=)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ifa..slmt ptg!.Best novel tue...K.atie pon minat gak baca novel2 nih!

tiefazatie said...

k.atie: wasalam k.atie..malam!hihi..best2..ye ke..mak ifa nie lagi gle baca novel..ifa menumpang je nie..haha

Sera Amanda said...

Da lame cari buku ni .. huuu

tiefazatie said...

sera: owh..ye ke..cari la..best2..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...