Thursday, April 28, 2011

ternyata..kabel TM kat luar rumah yang rosak! | carta alir ifa berurusan dengan pihak TM!

salam peeps!hurm...macam2 hal c TM nie tau!sakit hati ifa!damn!ntah pape nie..meh ifa nak meluah perasaan nie kat sini..ok je kan2..nie blog ifa!biar dorang tau pe ifa rasa!peduli la!

kalu nak tahu...dah sebulan lebih dah nie...ifa xdapat on9 dengan tenang!memang selalu gle xdpt on9 la senang cakap nie..berhari2 xde line internet nie..huhu..bukan masalah modem ifa nie ter-setting default balik..or modem rosak ke...ifa memang dah syak yang kabel TM tue yang bermasalah nie...sebab yang lain semua ok nie..nak tahu nape?meh2..ifa buat carta alir nie..haha

1. biasa la..takkan la dorang nak cakap kabel dorang rosak kan bila kita call 100 tue..mesti la nak tanya modem jenis apa la..berapa lama pakai la..setting salah la..prosedur dah macam tue kot..

2. masalah bila report tak boleh open..sebab dalam sistem inform memang sedang baik pulih kabel kat area kawasan perumahan kita..2 minggu ok macam tue!ifa call ntah berapa banyak kali..tue juga jawapan..sakit hati..tapi sabar je la...ada yang masa ifa call tue siap cakap..dah siap dah tukar kabel tue..tapi dalam sistem still ada lagi kan notes tue..so tak leh open report juga..siut!

3. 20 april 2011 - time nie call baru la boleh open report..sebab kerja baik pulih kabel tue dah setel..lepas tue bese la..prosedur juga la ifa rasa...duk suruh cek setting kat lappy n modem tue..macam biasa la..setakat cek LAN ok ke tak..pastu dok main command prompt la..ipconfig tue hah..nak tahu default gateway...ye ifa tau je buat tue semua..awal2 dah buat nie...tapi..layan je la..prosedur kan..punya lama!panas telinga ifa tau!

4. pastu die cakap..connection problem die putus2..tapi pelik!sebab modem ifa langsung xdpt pun!setakat ok 2 3 saat buat apa?lepas tue putus nie..gle ke?nak search kat google pun tak lepas!sebab memang tak boleh on9!

5. so conclusion nya..equipment ifa memang semua ok..so memang problem daripada pihak TM..cuma tak tahu la kan mana rosak nie die cakap camtue la bila ifa tanya nie..so die kata tunggu la dalam masa 24jam atau lebih..sebab tak tahu salah apa kan..

6. yang kelakar tue..alih2 malam tue ada orang TM call tanya dah ok ke tak streamyx ifa..gle ke?terang2 memang xde langsung pun..haha..pastu sibuk tanya amik pakej apa lagi..apa kaitan?selama 2tahun nie guna ok je..mengong..ifa cakap langsung tak boleh on9!bukan putus2 la makcik!mode bengang dah nie..

7. 24 april 2011 - baru la 1st technician TM datang nie..gle tak mesra alam technician nie!ada ke patut ifa tanya2 die xjawab..diam buat budu je nie..kalu tak tahu..cakap tahu la pakcik!die sibuk nak salah kan line telefon bunyi bising nie..sebab tue tak dapat on9 nie..masalahnya..selama nie memang la kadang2 bunyi bising pun line telefon tue..ifa dapat je on9 24/7 tau tak!memang la akan ada ganggu sikit..tapi xde la sampai tak boleh on9 langsung!

8. so pakcik tue pun serius2 kunun tukar la dsl filter n wayar telefon je pun..tapi lepas tue die call orang kat ibu sawat telekom tue kan..alih2 je ada lak line internet kejap..cepat2 la pakcik tue suruh ifa test ok ke tak..serius ifa tak suka!die paksa2 nie..budu!dah keje ko kan..duduk ah diam2 tunggu!siut je!bila cek ok..die terus blah!lepas tue lagi sakit hati kan..ifa dapat on9 selama 30 minit je!lepas tue langsung tak dapat!owh ya..lagi 1..line tepon ifa makin teruk bunyi bising ok..yang best tue..die tak bagi tau pun line tue bising gle!die blah je!ifa tau pun sebab ifa try dengar lepas die pergi tue!lagi la ifa sakit hati!

9. so..ifa malas nak tunggu lama2 kan..sebab ifa tau..memang nanti berhari2 tak dapat on9!so ifa call lagi 100 tue..biar la technician TM baru je datang kan..nak update report lagi!kena push la baru dapat service kan..yang c operator nie lagi la pemalas..die just update report cakap streamyx still tak ok..pastu line bunyi bising..so die cakap nanti die hantar technician lain..sebab ifa inform la..bunyi bising makin teruk lepas technician tue datang!so ok la..tunggu je la kan..

10. 25 april 2011 - malam tue jam8malam..dah lepas 24jam kan...ifa call lagi 100 tue..maklum la..my dad bising plak kat ifa..so bengang la kan..ifa call la 100 biar die plak ifa marah!haha..but operator malam nie..agak baik la..layan je ifa nie..n siap explain la betol2 nie..or maybe sebab ifa dah cakap ifa sangat2 sakit hati..dengan technician yang datang yang ntah pape kan..pastu dah tak boleh on9 hampir sebulan..so harus la ifa bengang gle!and or maybe dah banyak kali sangat ifa call 100 tue kan..haha..

11. cam bese la..die nak suruh buat setting2 itu segala..ifa tak nak!sebab semua itu ok je!just ifa buat cucuk kabel LAN 1 to 1 je la..die just reset kat sistem die..n cek lagi default gateway tue..cam biasa la..command prompt ipconfig...yang best nya...die cakap kat port die ada je connection nie..just kat tempat ifa yang takde nie...so die cakap kena hantar technician lagi la..cek kat area ifa pe masalah nie..haha..ok sabar je la..but malang buat die la..sebab my dad mintak nama manager TM KT..but die cakap xde nie..my dad pelik la kan..alih2 je my dad amik tepon tue dari ifa cakap ngan operator tue!haha..kesian..

12. xde la my dad marah..cuma die bengang je..still cakap elok je..bebel la ketidakpuashatian kami nie..ble dah abes my dad cakap..die bagi ifa balik la..terkejut la c operator tue..tapi die cool je nie..layan je lagi ifa tanya pasal camne nak report kat bahagian billing plak..n bagus gak die nie..sebab die jujur gle cakap nie..maybe masalah kabel di port2 yang ke rumah ifa..tapi tak tahu yang mana..so maybe lebih 24jam la baru ok kot..bagus la die cakap camtue..at least ifa tau la kan2..n selamba je ifa cakap update report cakap ifa xdpt on9 langsung!bukan putus2..n ifa tak suka technician yang datang tue!sombong gle!kalu tak tahu kenapa..cakap je tak tahu!xpayah nak buat muka!siut!

13. 26 april 2011 - 2nd technician datang nie..nasib baik la..pakcik nie ok...pakcik lain nie..betol2 ikhlas buat keje..muka pun senyum je nie..ifa tanya..die ok je jawab nie..sangat la bersungguh2 nak cari salah apa nie..haha..siap panjat2 lagi cek line tepon yang dari luar ke dalam rumah tue ok ke tak..pastu die pun cakap yang line rabak nie..haha..sebab bunyi bising la sesangat nie..berabes die cek segala..but still line tenet xde nie..so die cakap..kena suruh orang lain lagi cek kabel yang kat luar tue..sebab line telefon sangat la bising..maybe rosak dah kabel luar tue..so die cakap tue yang effect line streamyx...tue yang tak dapat on9 nie..maceh la pakcik sebab baik n explain segala..

14. 27 april 2011 - at last...ifa pelik sebab..banyak kali gak la orang TM call nie..tanya line telefon dah ok ke tak?ifa mesti la jawab tidak..dah bising nak mampus..sempat lagi ifa cakap streamyx pun still tak ok nie..haha..last2..orang tue datang rumah!haha..

15. ceh..kontraktor TM rupanya..die bagitau la..die dah betolkan kabel kat luar rumah..die cakap..kabel tue yang rosak nie..naa..kan ifa dah cakap..kabel yang rosak!damn!patut la..so after that die pun tukar la juga telefon TM tue..terus ok dah line..takde dah bunyi2 nie..hihi..lepas tue on off jap modem...ifa pun try on9 jap..tapi ifa tak bagi orang tue balik lagi..sebab kang naya je kalu tak dapat..haha..yeay!dah dapat on9 baru la bagi die balik..haha...bagus pakcik yang nie..ifa tanya la macam2..die pun explain la segala yang patut nie..bagus betol..maceh ye pakcik..so petang 27 april 2011 nie baru dapat on9!

16. tapi yang ifa bengang tue...baru je dapat on9 nie weh!tak sampai 2 jam..sampai 3 orang yang berlainan daripada TM call ifa tanya streamyx dah ok ke tak!and dah stabil ke tak!korang gle ke?memang dah ok..baru je pun die betolkan nie..tapi belum pun 2jam dapat on9 nak cakap dah stabil ke weh?ak hempuk kang!bengang betol ifa!kot ye pun tunggu la 24 jam kan macam yang dorang selalu cakap kat kita bila kita report ada kerosakan kan..baru la adil!budu!

17. kang jadi cam haritue...setakat boleh on9 6jam je nie..lepas tue mampus balik!so orang yang last call tue maybe bahagian teknikal kot..sebab die tanya stabil ke tak..ifa jawab la..baru je btol tadi..nak cakap stabil macam mana pakcik...die pun terkejut..siap cakap..laa...baru tadi ke betol..camtue takpe la..nanti 2 3 hari die call lagi tanya stabil ke tak nie..

18. so...korang bayang la..dari awal bulan..sampai la akhir bulan nie..baru ifa dapat on9 nie!itu pun tak tahu la tahan sampai bila nie..sebab entri ifa siap buat tengah malam 28 april 2011 nie..so nie autopublish la untuk tengahari nie..so kalu ifa dapat on9 lagi..nanti nampak la ifa blogwalking..kalu takde tue..xdapat on9 la tue..

fuuhhh!penat gle taip nie..panjang gle!haha..biar la..sebab ifa geram nie!lembab nie!owh ya..nanti bila report ifa dah closed..baru boleh deal dengan bahagian billing untuk claim rebate plak!ye la..sebulan ifa xdapat on9 kan..takkan buta2 je nak bayar..tapi masalah juga..sebab port kat HQ detect ada je connection..tapi kat ifa yang tak dapat nie...sebab kabel area kawasan ifa yang rosak..tapi dah tentu2 la dorang akan cek based on sistem yg kat HQ tue kan..damn..ntah2 dalam sistem cakap ifa dapat je connection..padahal sebenarnya ifa xdapat pun nak on9..memang la ifa juga yang rugi nie!budu2!memang la dorang nak untung je kan!service hampeh!damn!

11 comments:

Cik Tqah said...

salam iefa.. CIk tqah penah jd CSR kt TM.. so paham sgtla masalah iefa ni.. kalo bleh kan..kitaorg yg dok angkat tepon dkt 100 tuh nk je pegi kt umah cutomer baiki sendiri.. Techinician kt TM ni tua-tua.. so diorg wat keje pon malas..kadang anak bini sakit ke hape..so xbleh nak fixkan menda tuh.. disebabkan TM ni boleh dikatakan 1 1 nya provider internet so kes iefa ni cm kes kecik la.. sbb prioriti die company besar..biasala.. kita penguguna kecil kecilan.. so nasib je kalo kat umah kita line mmg stabil gila.. sesetengah orang tiap2 hari wat report.. but problem jugak.. umah cik tqah lagi besh..xbleh apply internet langsung sbb kabel telepon xde.. coz asek kene curik..

Norhafiza said...

mak ai...panjangnyeeee citeeeeee hihihi

Aku Ibu Muda said...

mcm2 dugaan ye ifa :)

Red Giant said...

Lepang Je Diorg Tu....

tiefazatie said...

tqah: salam tqah..aah..mmg pun..mentang2 la kte pgguna kecik kan..nak buat camnie lak..mana adil..bayar mahal tau!hampeh btol..sgt sakit nie..lg2 ble dpt lak operator yg malas kan..kalu dpt yg ok xpe la juga..tue yg sampai ifa angin nie..huu..cian tqah..kena guna beruk je la ek..

kakNo: haha..aah la..pjg gle rupanya!haha..ifa bengang kak..hihi

zara: aah kak..sbr je la...huhu

red: haha..xmampu bro..besar sgt!haha

Be-B said...

kring tekak baca entri ni.. nk g minum la dulu..

tiefazatie said...

Be-B: alahai..cian die..pjg bebenor lak kan..ifa xperasan pjg sgt..hee..ptt buat by part..

BezBuddy said...

lau ak pn bengang gle lau xdpt on9...huhu..ak penah gak mslh putus2 ni..memg btol 2 3 saat je dpt..nasibla wat report skali je..pastu dh ok...lau ak jd ko..bakor je tm tu..haha

tiefazatie said...

diea: haha..tau xpe..mau gle nie sebulan babe!adoi la..sakit jiwa ifa nie..mg nak bako dh..tp nasib la die tukar terus kabel tue..kalu die main tampal2..mau bako kan tue..haha

CinoiLavigne said...

TM mmg agak lembap lahh huhuhuh

tiefazatie said...

cinoi: mmg kan sis..huu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...