Wednesday, April 20, 2011

after call TM 100!for the second time!

hye peeps!hye2!ifa pelik la..ntah pape je nie..isk2..ifa baru je call 100 nie tadi..untuk wat report la..aritue call die cakap ada kabel rosak segala nie..so tak boleh open report la..now die suh cek setting lappy ke modem yang ifa pun tau buat nie..haha..memang prosedur die kot.so layan je la..adeh..jenuh..last2 die pun tak tahu nak cakap rosak apa nie..haha..just cakap akan open report n dalam masa 24jam boleh setel la..itu pun bergantung pada kjenis kerosakan nie..

so memang dieorang punya kabel ke sistem ke yang salah!bukan modem or lappy ifa ok..dah ulang2 cakap yang internet punya connection yang takde nie..utk wireless n DSL ok je nie..sebab semua lappy boleh detect pun wireless dari modem nie..just internet connection yang xde nie..

so now,alih2 je dah ok plak internet connection nie..tapi xtau la tahan sampai ble..huhu..sebab hari nie memang putus2 je line nie..ifa nak call bahagian billing plak la..ye la..dah 3minggu xdapat on9..takkan ak nak bayar je kan2??service tak dapat nie..abes tue kena bayar lg?rugi ai tau!

okies..see ya peeps!ifa xde mood!haha..btw nt ifa update pasal interview aritue ek..huhu

13 comments:

Mama Balqis said...

tah2 point(kotak kecil yg kaler kelabu) yang sumbat line internet dan line tel tu yg rosak.me pernah berlaku...katanya sbb kena petir...cuba kontek pejbat TM terdekat. buang masa kol 100 nih...me kebetulan jumpa staf TM duk panjat tiang trus suh dia gi rmh tgk...

sarah mohamad said...

ish! takkan sampai 3 minggu pun tak setel lagi kot. dan takkan kita nak bayar atas apa yg kita tak guna kan.

alinac lover said...

mcm2 ek :)

EastbulletdotCom said...

antara kemungkinan masalah dia :

1- modem rosak, memang kita nampak lampu semua nyala. cuba pinjam modem jiran2. test boleh atau tidak.

2- setting untuk modem silap. sebenarnya modem ade installation juga. bukan plug and play. mungkin ada silap dalam installation itu seperti akaun dan password streamyx.

3- kabel dari rumah ke kabel utama digigit tikus. ini memang masalah terakhir kene check.

cacing said...

orang TM mmg macam tu.. bukan nak check connection dia dulu... tau nak salahkan kita punya barang je... hampeh....

Myra Jay said...

Sabar ye Iefa..
Tp ye kan, kalau xdpt on9 nie serba xkena je jadinya..:)

Oh ya Iefa, akak tag Iefa join GA nieh :)
http://mairasukacgl.blogspot.com/2011/04/ma-belle-shoppe-giveaway.html

tiefazatie said...

mamabalqis: tue la ifa pun rasa camtue kak..pelik la..sebab yg lain mg ok..line internet yg xde nie..ntah pape je nie

sarah: huhu..btol2..nie ifa kol engage plak.hampeh!

yong: iya dear..hihi

east: cam ifa ckp..dah cek setting semua ok..mg line tenet TM yg bermasalah ye encik east..operator TM sendiri yg ckp.cume die xtau mana rosak..xde maknanya salah install modem dah 2 tahun gune nie.bukan baru sebulan nie tau..cam ifa ckp..lappy semua dpt detect wireless dr modem tue..tp line tenet xde nie..

mg kabel die rosak la..ntah pape nie.haha.btw tq yaa!

cacing: mg pun..bengang je ifa tau.ingat ifa xtau ke nak cek ipconfig tue?ifa pun tau la.sengal.haha

myra: baek la kak.ok tq!insyaallah nt2 ifa join la

EastbulletdotCom said...

sebab dia tak tahu mana rosak lah kita carikan. kabel utama dia tak mungkin rosak, kecuali satu kejiranan tiada internet.. even dah 2 tahun gune internet, mungkin kita ada tertekan button reset pada modem. so semua setting akan ke default.

apa-apapun, good luck in complaining with phone..

tiefazatie said...

east: ye awk.tue yg ifa ckp kan die dh suh ifa cek setting sume nie..ada la..aritue dorang ada tukar kabel ok..mula2 masa ifa xde tenet nie ifa dah kol dorang nie..tp dorang xleh open report pun sebab mg dalam sistem dah state yg ngah tukar kabel..ok la..bt after that still xde lebih sminggu..so ifa kol la lagi..ifa dah cakap la..modem ifa ok..operator TM tue sendiri ckp ok je..mg line tenet dr dorang yg xstabil..so nak cakap pe lagi?kalu setting jd default pesal lappy sume blh je detect n connect dgn line wifi dr modem ifa?lgpn mg dah cek nie mg ok la..ingat ifa xtau ke pasal benda2 nie?ifa belaja ok..

papepun tq yaa for ur concern.really appreciate it!thanx!
btw dah berjaya ok..sbb dah dpt on9 lebih 6hours for now..cuma still ada putus2 la kdg2..=)

EastbulletdotCom said...

HAHAHA.. its great to have a person that have A LOT OF KNOWLEDGE about internet, DSL, cable and communication things like you. Seriously it weird for people that open comment for public then condemn the person sarcasmly..

sorry for entering a wrong blog to give opinion and suggestion..

tiefazatie said...

east: laa..ifa condemn awk ke awk rasa?ifa just bgtau je apa yg ifa dah try buat..lepas tue dah operator tue sendiri yg ckp xde masalah..masalah mmg dr tempat dorang..so camne gak kan2..ifa terima je pun semua komen2 awk tue..kalu tak..takkan la ifa publish kan?ke awak yg xdapat terima jawapan2 ifa tue?kasar sgt meh?

cam awak cakap..if modem ifa rosak or salah setting kepada default balik cam awak ckp..kenapa skrg nie ifa dapat on9 without ifa tukar modem or setting modem ifa?

ye la..tau la ifa nie..xde la pandai bebenor..but at least basic things2 yg dorang suruh buat tue ifa mg tau..

papepun..maaf ye sebab awak terasa cam ifa condemn awak yaa..maybe nie bidang or keje awak kot..sebab awak tau je apa yang mungkin ada masalah kan..ye la..ifa bukan keje bidang nie..sekadar ada la sikit ilmu pengetahuan bab nie..

maybe ifa tak perlu terlalu jujur bagitau apa2 info yg ifa dapat bila tepon operator tue..sebab tak pasal2 je awak cakap ifa nie condemn awak..

its ok..i think ur are not in a wrong blog for u to give an opinion and suggestion..just maybe u just dont like the way i reply ur komen..like im said..thanx a lot for ur comment and i apprieciate it..=)

::KNB:: said...

byk2 sabar ye :P
kindly visit back my blog, click ads for support. thanks. http://driveology.blogspot.com

tiefazatie said...

knb: aah wak..sabar je la..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...