Monday, July 19, 2010

rasukan monyet di pulau kapas!

hye kawan2...okie skrg ifa nak cite pe yang berlaku sebenarnye malam ifa stay di pulau kapas tue..wallahumalam..sape yg nak percaya sila la..sape yg xnak...ifa xpakse ye....=)..ceritanya macam nie...

pada hari jumaat 16 julai..ifa dan adik ifa, aziema kteorg ikut rombongan student makdek pegi pulau kapas utk 2hari 1 malam..disebabkan makdek ade kursus ttbe...jadi kteorg ikut la member makdek..kak fida n kak farozi..makdek tue my auntie..adek my mum..lagipun bukan lama sangat pun kan pegi sana..kak fida n kak farozi pun okie je..so kami join la juga..

kami gerak kul8pagi dari umah ke kolej jururawat KT..ingat nak join sekali ngn student2 pegi jeti kat marang...sekali xmuat bas...so kami naek van ah g sana...sampai je..pagi breakfast jap..n then tunggu ah nak pegi pulau kapas..kalu xsilap kami trip yg last..trip yg ke-4..lepaskan student2 tue pegi dulu...

sampai b4 kul12..xingat dah jam bape..cam kami nie aktiviti bebas la..so ifa n aziema jalan2 sepanjang pantai lepas kul2 tue...lama gak la kami pegi jalan2..n then kami pun decide balik chalet balik..sebab panas nie..lepak2 jap kat bilik..petang tue baru la turun g pantai..cantik sgt2 pantai die...jernih gle air..anak2 ikan men tepi2 pantai ja tau..geram!haha..

masa tue la kami ingat nak mandi...tapi bayangkan la..seramai 149 orang student mandi kat situ!sgt huru hara..cam jakun gle nie jumpe pantai...kami terkejut nie..terus xjadi mandi..just rendam kaki n men anak2 ikan je..aziema terus cakap nie.."suka sangat dorg nie..nanti ade yg nangis"..ifa pun mengiyakan...sebab aksi mereka sgt melampau..



malam tue after maghrib dorg start la memasak bbq nie..so sementara menunggu tue..dorg men la kotak beracun..erm..bising la..tapi nak watpe juga kan sementara menunggu makanan siap..sebab dorg dah bahagikan tugas sape yg kena buat bbq tue..cume kadang2 bagi ifa..ada antara mereka tue membuat aksi terlampau la..cam sengaja nak menarik perhatian lelaki2 yang ada...ifa dah risau dah..maklum la..tempat kte baru pegi..kte xboleh buat kecoh terlampau..ni sampaikan lelaki2 dari chalet sebelah pun datang nie tengok aksi budak2 nie..


so dalam kul10mlm baru la boleh makan..kami makan dengan kak fida,kak farozi, kak akma dan lecturer lain2..so dalam kul1115malam...kami siap makan..so pegi la masuk bilik..nak tido!haha..penat dah..dalam kul1130malam dah duk atas katil nie..siap2 nak tido..hihi..sekali..ifa terdengar la suara budak menangis nie..diam dulu..tapi cam ade lagi..tanye aziema..dengar tak..die cakap dengar..so bagitau ah kak fida,kak farozi n kak akma yg baru je landing nak tido jap..becoz kul12tghmlm dorg nak ronda khemah budak2 tue..

kak fida pun keluar la...tengok pe jadi...kak akma pun ikut...kak farozi lambat sikit..yang kteorg pun jenguk dari pintu je..malas nak sibuk2..haha..tapi ifa dah xsedap hati dah...cam nak jadi HISTERIA nie ifa rasa..tapi wat budu je..sebab lepas tue..dengar plak budak2 dari dalam khemah yang menangis nie...astaga...terus kak akma datang suruh duduk diam2 dalam bilik nie..

btol la sangka ifa...astagafiruallahalazim...xsangka ifa akan mengalami lagi pengalaman macam nie lagi..last masa kt ums dulu..masa program belia benci dadah...suara budak2 yang menangis2 makin kuat...terus bersahut-sahutan nie...ifa terus istigfar banyak2..moga allah lindungi kami semua..terkejut ifa bila ade suara budak yang ketawa mengilai2 nie...bersahutan antara 1 sama lain..ifa ngan aziema duduk je diam2 dlm bilik..terus buka hp...memperdengarkan ayat kursi...cari2 surah yasin xjumpe dalam hp..alhamdullilah ada ayat kursi..ifa memang ada simpan dalam hp ayat suci al-Quran nie ..

ifa ngan aziema xkeluar pun..diam je kami..mula2 ifa harap sgt xjadi..penat tau..tapi..nak buat camne..jadi juga...huhuhu...tetibe kak akma bawa masuk sorg budak nie..atiqah nama die..bdk nie mmg mengelupur dah ifa tgk..lemah semangat..sebab kawan die yg kena tue..terus la kak akma bagi alquran suruh baca surah yasin..ya allah..terus ifa berdoa allah bagi ifa kekuatan untuk menghadapinya..sambil tue bagi bdk atiqah tue pegang hp yg tengah memperdengarkan ayat suci alquran yakni ayat kursi...sambil tue ifa membaca surah yasin dan pegang tangan die..

memang setiap kali bdk2 yang kerasukan tue menangis...mengilai...melawan...c atiqah nie tersentak...ifa pun cam mengigil gak..kesejukan nie..hiihihii...ifa kena kuat...aziema pun ade ngan ifa...nasib die pun kuat nie..alhamdullilah...syukur sangat..agak menakutkan apabila dengar suara orang bergaduh nie..huhu..budak yang kerasukan tue pulak mcm mainkan2 lelaki yang datang menolong nie..siap ketawa2 lagi nie..adeh..ifa xpasti masa tue berapa ramai yang kena..sebab ifa diam2 je di dalam bilik..

sepanjang masa tue ifa baca surah yasin...ayat2 suci tiga qul..tue je yang ifa mampu buat..huhu..sambil pegang tangan tangan c atiqah...cian die ketakutan nie..tapi ifa banyak kali ingatkan die ingat allah..ikut apa yg ifa baca nie...tapi kdg2 die cam pelik2 nie..sibuk cakap nak tengok kawan die tue..nasib baek ifa tenangkan die..cakap nanti dulu..kalau dah okie baru kte pagi tengok..tetibe ifa, aziema n atiqah terkejut nie..dengar budak yang kerasukan tue berlari kesukaan nie ketawa2 sambil ada orang lelaki kejar nie...orang lelaki tue kejar sambil ucapkan allahuakbar banyak kali..agak menakutkan la sebab die lari depan bilik kami nie...takut ifa budak tue buka pintu bilik kami nie..dah la kami xkunci pintu..alhamdullilah die xbuka nie..takut ifa die cari kawan2 rapat die nie..sebab biasanye macam tue la..

tapi saat yang paling kami terkejut ialah...tetibe nie dengar suara monyet mengilai ketawa di atas pokok nie...betol2 atas bilik kami...dengar macam die melompat2 dari 1 pokok ke 1 pokok yang lain..astaga...terkejutnye ifa..aziema nie terkejut sampai terus turun dari katil duduk sebelah ifa...terus ifa tegur tanye die ok ke tak...nasib baik die ok je..cume terkejut la..terus ifa suruh aziema kunci punti bilik nie...sebab takut papehal plak...xlame lepas tue cam dengar ada announcement suruh pegi pantai...tapi kami diam ja nie..takut nie nanti budak atiqah nie kena terkam oleh budak yang kena rasuk nie...

tak lama lepas tue cam sunyi je nie..ifa rasa cam tinggal kami ja nie di situ..adeh..nak keluar sendiri..takut nie...xberani nie ifa...huhuhu..so diam2 ja nie dalam bilik nie...huhu...terus membaca lagi surah yasin..tetibe nie ade orang ketuk bilik kami..rupe2nye kak farozi datang nie nak jemput kami..alhamdullilah..kak farozi cakap "jum la kte pegi pantai...dah xde orang dah kat sini.."..btol la pe yang ifa rasa...baru la nak cuak...tapi ifa buat budu ja nie...tenang2..nanti takut plak c atiqah nie...

so kami pun pergi la berkumpul dengan budak2 yang lain nie..so baru la nampak..6 orang nie student yang kerasukan...dirasuk oleh monyet nie...astaga...mengucap panjang ifa tengok kelakuan dorg...mmg umpama seekor monyet nie...tapi yang paling teruk nie ada 2 orang nie..kesian sangat...sedih ifa tengok..c atiqah nie ade sudah kawan die nie..so kawan die yang tenangkan die plak...ifa just terus baca surah yasin nie...bila penat dah..ifa beristigfar je dalam hati sambil tengok pe yang berlaku..


adaka nie rupa monyet yang datang merasuk itu????

ramai juga la orang datang nie...lelaki la..mungkin dari chalet yang berdekatan nie...alhamdullilah ade juga yang sudi membantu..habes nie badan budak2 yang dirasuk nie dilumur dengan lada hitam yang ditumbuk nie...bdk2 yang lemah semangat pun ifa tengok pegang beberapa biji lada hitam nie..ifa tenang je...mengantok sebenarnye..nak tido...hihi...tapi...bagi ifa..pengalaman ifa semasa program belia benci dadah di umskal nie lagi dasat dari nie...

sekitar jam3 selesai la..budak yang dirasuk tue pun sedar nie...tapi semasa die dirasuk nie..memang dasat nie..perangai umpama monyet...pastu ketawa mengilai2 nie...melawan lagi..agak kuat la...die boleh melawan 4 orang lelaki nie..dalam masa yang sama...ade juga sayup2 kedengaran bunyi monyet di hutan nie...seram kan...isk2...tapi ifa ngantok sangat nie..adoi la..

tapi..ifa tau..pasti kteorg xboleh tido kat bilik nie..mesti kena tdo ramai2 kan sini nie..sebab dulu masa program belia benci dadah tue pun macam tue gak...sekali btol nie...adeh...malas btol ifa..huhu..tapi kena gak..so balik bilik jap amik selimut nie...tapi ifa xsanggup nie tdo atas kanvas nie ramai2...so ifa n aziema tdo atas kerusi nie...tapi..ifa nie...mmg xboleh tido dah nie...xsenang hati ifa nie...

ye la...ramai nie lelaki yang jaga nie...keliling kami nie...ifa macam tido2 ayam je nie..asyik terjaga...tiap kali terjaga tue la pasti nampak ade lelaki ngah round2 tengok kami..ye la..sebab selagi belum lepas waktu kemuncak...memang kena berjaga2 nie...kalau dah lepas jam430 insyaallah...xde apa dah berlaku...tue yang dorg semua berjaga2 nie..cian plak kan..tapi..nasib baek juga dorg sanggup menolong kami semua nie...alhamdullilah..tapi yang xtahan tue..lepas je waktu kemuncak nie..boleh plak la lelaki2 nie pasang lagu kuat2..lagu orang putih lagi tau..bukannye ayat2 suci al-Quran...xpaham la ifa...

kul6pagi...kak fida pun datang kejut ifa n aziema...ajak pegi tido kat bilik...sebab dah subuh kan..tapi masa tue budak2 yang tido ramai2 tue xbangun pun lagi...tapi ifa malas dah..biar la dorg nt pasti kena kejut solat subuh...lepas je solat subuh..terus tido atas katil xsedarkan diri nie..haha...sampai pagi nie...kul8...haha..padahal masa tue..budak2 nie dah bising2 pegi mandi la...buat breakfast la...peduli la..penat ifa xtido tau...dorg nie boleh je tido dengan rilek nie..xpaham ifa..haha..

tapi yang ifa kesal sangat...dorg semua macam xamik iktibar pe yang berlaku malam tue...ifa tengok dorg masih lagi gelak ketawa..bermain cam xingat dunia...astaga...memang ade terdetik di hati ifa..."tak takut ke dorg kalau jadi balik??macam mana kalau benda tue ikut dorg???mintak dijauhkan...selisih malaikat 44..."..serius dorg mmg rilek abes nie...budak2 yag kena rasuk semalam nie 1 geng rupenye...b4 kami balik tengahari sabtu..dorg 1 geng mandi laut lagi kat pantai..dan sangat menyedihkan...perangai mereka masih sama nie...cam xingat pun ape yang berlaku semalam...astagafiruallahalazim...sebab..selalunye..bukan senang benda2 nie nak tinggalkan orang yang mereka rasuk..kalau ikut pengalaman ifa la...

asal dorg kena nie ikut cerita..budak2 nie nak pegi cuci barang yang digunakan masa bbq tue..ntah mcmana..mungkin ade yang mulut lepas kot...sekali ade sorg budak nie kena langgar oleh benda itu...jari atau tangan die luka nie...terus die menangis...alih2..berjangkit terus dengan kawan2 die yang lain nie...

tapi nak buat macamana...sudah dorg macam tue...ditegur menjawab..mmg kurang ajar nie..xpandai sedar diri...kesian lecturer2 nie...so tengahari tue kami balik dalam jam310petang cam biasa..kami trip last...lepaskan dulu student2 balik nie...so budak2 yang kena rasuk tue balik trip ke-3 xsilap ifa..

so kami selamat sampai jeti marang pada jam325 petang..kejap je kan..bukan jauh sangat..hihi..alhamdullilah...lega sampai dengan selamat nie...kami pun naek la van nak balik...otw dalam perjalanan balik nie...tetibe je hp kak akma berbunyi..ade org kol nie..sekali kak akma cakap.." apa???budak2 tue kena lagi??dalam bas??ya allah..." terkejutnye ifa dgn aziema nie...xsangka nie..kena lagi..ya allah...kesian..tapi..dorg juga yang xjaga perangai nie..

terus kak fida suh driver anta kami balik terus nie..die takut lambat nt kami balik nie nt kalu die anta balik gune keta nie...kak fida n kak farozi siap turun jumpe my mum...explain pe jadi nie..sebab ifa xbagitau pun my mum..hihi..yang xtahan tue..my mum siap cakap"laa...ye ke...xpe la..izzatie nie biasa dah tue..dulu selalu je bdk2 program yang die handle kena histeria.."..haha...ade ke patut??tue yg kak fida pun cakap "aah..izzatie nie mmg kuat...aziema pun ok je..nasib baik la.."..haha...naa...lagi la..haha..ntah la..tapi penat dah ifa menghadapi benda2 nie..huhu...alhamdullilah..setakat nie ifa masih kuat...

erm..cian kakak2 nie..penat xhilang lagi...kena handle lagi nie..dorg ckp nak bawa budak2 yang kena tue pegi darul syifa nie...lepas isya gak la baru kak fida,kak farozi n kak akma balik umah..sebab kak fida ada kol ifa tnye ok ke tak..alhamdullillah ifa ngan aziema okie je..tapi xtau la bdk2 tue cmne..ok kot..erm..ifa dah agak dah..yang xkan senang2 je lepas dari benda tue..tapi..budak yang dirasuk tue masih xberubah gak..perangai camtue juga nie..erm..nasib la..agaknya benda tue pun suke dorg kan..tue yang ikut balik..huhuhu..dari apa yang kak fida cakap..ustaz tue suh benda tue balik sana balik...wahallahualam...sama ada berjaya atau tidak..

kesimpulannya..kalau kte datang tempat orang...hormat la...pasti ade juga makhluk allah yang kte tidak nampak yang tinggal di sana..jaga tingkahlaku...percakapan kena jaga..yang main lepas je..itu umpama kte nie sengaja mencari bala tau..wahallahualam..nie la pengalaman yang ifa alami di pulau kapas baru2 nie...walaupun hanya 2hari 1malam..tetapi pengalamannya utk seumur hidup ifa...tauke chalet tue pun terkejut..die cakap 1st time histeria berlaku di chalet die nie...cian tauke tue...takut die nanti xde orang nak datang lagi chalet die..bagi ifa..tidak ada apa2 yang buruk akan berlaku selagi kte hormat tempat mereka...selagi kte xmengaco ketenteraman mereka..mereka pun tak kan nak mengaco kte kan..=)

p/s: gambar2 tue ikhsan daripada pakcik google ye..hihi



14 comments:

tiefazatie said...

terpulang la pada kamu semua nak percaya atau tidak ye..ifa xpakse..tapi nie lah yang berlaku masa tue..

ROLLENS said...

nda pula pndai takut tu klu gitu oo budak2... kurengs tul..... haisssss... holiday yg nda seberapa best la klu gitu kan.....

tiefazatie said...

rollens: itu la pasal ging..kin penat ja bh..haha..sabar ja la..penat sdh sa ow..nda suka bh kena cmnie..huhu

[-suziey-] said...

umangaih..seramnya..kisah benar nih...mcm dlm tv jek..

ROLLENS said...

sabar ko ging.... ko tia pa2 jg kan.... tu la klu budak2 ni...susah mo d atur.....hehe

mekchu said...

betul ke??

mama zharfan said...

perangai memang kena jaga :) kat mana2 pun :)

Syafrizal said...

lama betul tak singgah
macam2 pengalaman ye hehe
boleh masuk misteri nusantara

tiefazatie said...

mekchu: btol kak...ifa xtipu..=)

mama zharfan: mmg kak...ifa sokong..hihi

syafrizal: hihi...pengalaman hidup kan..=)

tiefazatie said...

suziey: mmg kak...sabar je la..=)

rollens: iya bah..nasib sa nie bukan lecturer dorg bh..haha

caliph shuriken said...

yg penting gi mana2 pun kna jaga perangai baik2.. silap langkah abis ar.. klau nsib x baik berubat pun x mjadi...

tiefazatie said...

caliph: tue la caliph..alhamdullilah ifa ok je..=)

Yaya said...

Kalau datang tempat orang tu kena la bagi salam dulu.. mungkin kedatangan kita tak di undang..buat kecoh tempat orang pulak kan..neway..yaya pernah ke Pulau kapas..tingga kat chalet Makcik GEMOK..hihi..banyak nyamuk..gatal2 satu badan

tiefazatie said...

yaya: tue la tue sis..budak2 nie ntah la..no komen la kak..hihihi..ow..chalet yg ifa duk nie..sebelah chalet makcik gemok ah...hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...