Saturday, August 7, 2010

what me gain from it??

hye peeps!adoi la..pe ifa mo cerita ek..apa ilmu yang ifa dapat daripada ceramah pengguna tadi???ow..sangat banyak..but basically all the info that i being told today..i odi know about it..hihihi..maklum la..ifa dah join dah ceramah pengguna nie kat umskal dulu..kekeke..

its still the same things..8hak pengguna..sila google ye..hihihi..=p..but the most important things are..kte perlu tau hak2 kte sebagai pengguna dan menggunakan hak kte dengan btol!kte juga kena tahu dimana tempat kita boleh membuat aduan???

kte boleh membuat aduan pada tribunal pengguna..dengan bayaran hanya rm5.oo sahaja!hanya ada 3orang yang terlibat semasa tuntutan dibuat nanti..1.majistret...2.pengguna yang membuat tuntutan..3.pihak yang pengguna membuat tuntutan...en.penceramah cakap..memang hanya 3orang nie sahaja yang akan terlibat..tuntutan yang paling tinggi yang pengguna dapat ialah rm25,000.00 sahaja!kalu nak lebih kena pegi mahkamah la..hihi

owh ye dan ada bermacam2 aduan yang pernah pihak kpdnkk terima..antaranya ialah..ceh..cam pemberita plak ifa nie..hahaha..

ada 1 family nie....kalu time makan je..mesti ada kicap..so satu hari nie..dorg pun beli ah kicap..cara tebuk old school nie..yang letak pisau atas tutup botol pastu ketuk guna lesung..selalunya..sikit ja kuar dah kicap..tapi kali nie xkuar2 nie..so ketuk2 lagi so lagi besar la lubang tue..sekali..jeng2..pe yang kuar??ade ekor la..huhu..pastu tebuk lagi lubang kat tutup botol kicap tue..sampai tercabut la terus..goncang kuat2..sekali pe yang kuar kawan2???TIKUS!!!!omg!tolong la..tikus yang dah mati ada dalam botol kicap itu..bukannya kicap!adoi la...kalu ifa memang seumur hidup la xmakan dah kicap..huhu..tue juga yang jadi pada family nie..dorg buat aduan..alhamdullilah dorg menang kes..dapat rm25,000.00 atas sebab..mereka akan kehilangan selera utk makan kicap seumur hidup mereka..

ngeri kan???ei..mintak dijauhkan la dari ifa...mo pengsan ifa kalu kena..cukup la dulu kena masa makan pizzahut di giant bandar putri puchong..dalam pizza last slice okie!ada sisa tali guni tepung dorg buat pizza nie!tue kat dalam picture nie yang kaler biru tue..huhu..kecewa ifa..huhu..

dah jarang makan pizza sekali kena camnie..haha..adoi la..yang xbestnye..manager die xminta maaf pun..staf2 die je nie yang minta maaf ngan ifa..geram ifa..sampai ifa sound sume nie..ifa wat report pada pizzahut la..xtau la kena tindakan ke x manager die tue..perempuan okie..xgune btol!



benda nie berlaku bulan 3 tahun nie..after dat ifa xmakan lagi pizzahut nie..haha..xtau la bile nanti makan lagi..haha..disebabkan tue last slice dah kan..nak wat cmne..ifa makan dah weh!haha..dorg bagi la ganti pizza nie hah..haha..xguna dah..ifa dah kenyang nak mampus dah!marah lagi!haha



padahal ifa makan set yang utk sorg ja bah tue..yang dalam range rm10.00 tue..haha..tapi ntah la..trauma ifa gak..even juz sisa tali guni tepung pizza!huhuhu..

eh2..cam melalut plak ifa nie..er..nape ifa gi cte pasal nie ek??haha..xtau..enjoy je la kawan2..hihi..

5 comments:

tiefazatie said...

apa ifa ngarut nie??hahahaha...

donnyien said...

minta sket pizza :)

tiefazatie said...

donnyien: nda payah la bh..nda best tue..haha

mama zharfan said...

me sgt suka post ifa yg ni sbb sarat dgn useful info..
psl kicap
psl pizza...
good work!!
me pun suka pizza...and me selalu mkn single set tu time lunch hour masa kat msia...harap2 tak delah pengalaman ngeri mcm ifa tu..

tiefazatie said...

mama zharfan: wah..tq sis..terharu..xbyk mana pun..cam sikit je ifa rasa..ade lagi..tapi cte kicap nie la yg paling gempak!hee..tue la sis..ifa jarang2 makan piza..sekali terkena nie..kecewa..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...