Friday, August 13, 2010

resepi inti popiah ifa!

salam kawan2..hihi..harinie ifa nak bagitau camne ifa buat inti popiah goreng semalam yang ifa tolong my mum buat nie..atas permintaan mama zharfan..sis..betol la pe yang ifa bagitau sis semalam..hihi..okie nie la die bahan2 yang diperlukan..sangat simple!

bahan-bahannya:

1. bawang merah
2. bawang putih
3. udang kering
4. lobak
5. sengkuang
6. tauge
7. kobis
8. sedikit garam

cara-caranya:

1. tumbuk bawang merah,bawang putih dan udang kering bersama-sama..terpulang la nak hancur ke sedang2 je..hihi
2. pastu potong lobak,sengkuang,kobis dengan posisi memanjang..terpulang la nak hiris halus2 ke..sedang2 ke..hee
3. tumis bawang merah,bawang putih dan udang kering yang telah ditumbuk tadi ye...bile dah naik bau...masukkan lobak,sengkuang,kobis dan tauge plak..masukkan sikit garam nak biar ade rasa sikit la..hihi
4. tumis sekejap je if nak sayur2 tue separuh masak..but kalu nak sampai masak pun boleh je..
5. pastu siap la inti popiah nie..senang je kan2..hihi

owh ye..my mum cakap..kalu nak ganti udang kering tue dengan daging/ayam yang dicincang halus pun boleh..kalu nak gune telur pun boleh..tapi me suka lagi gune udang kering..hihi

pastu kan sis..kalu sis xmo tumis sayur2 tue..leh gak sis just tumis bawang merah,bawang putih dan udang kering yang ditumbuk tue..siap tumis..sis just campur dan gaul dengan sayur2 tue..tapi...kena hiris halus2 la ye..nak biar die lecur gak masa digoreng nanti..=)

cara-cara nak buat sos plak:

bahan-bahannya:

1. cili hidup yang telah diblender
2. air asam jawa
3. bawang putih yang telah diblender/ditumbuk
4. sedikit gula

cara-caranya:

1. panaskan kuali..pastu masukkan cili hidup dan bawang putih yang telah diblender...biar die mengelegak jap..pastu masukkan plak air asam jawa dan juga sedikit gula..
2. kuantiti yang diperlukan tue ikut bape banyak yang kte nak tau..agak2 je ..okie je tue..hihi
3. pastu tunggu je sampai masak ye sos tue..siap la..hihi

kalu xde air asam jawa..gune lemon pun ok kan sis..owh ye..kalu nak buat gune sos cili pun boleh..tambah sikit air panas dan gula dalam sos cili tue..siap la..tapi ifa xsuke camtue..xbest ah..popiah dah sedap2..sos kena sedap gak!hihihi..







okie nie la picture popiah semalam..=)
sila abaikan udang tiruan yang ade ngan popiah ifa tue ye...hihi
okie..harap boleh la membantu mama zharfan ye..=)
kalu kawan2 yang lain nak cube buat gak..sila la..hihi

5 comments:

tiefazatie said...

hope leh tolong mama zharfan ye..maaf kalu ssh nak paham..hee..=)

mama zharfan said...

ifa! tq sgt!! nanti i cuba buat -- tak beli lg pun kulit popiahnyer..kat cni mcm tak der kot sengkuang, i letak jer lah apa yg patut heheh

tiefazatie said...

mama zharfan: okie je sis..welcome2..hope leh tlg sis tau..hihihi..ow..xde sengkuang..timun pun okie je sis..hihi

Yuni Aisyah said...

nampk sedap je..
nyum2...hehe

tiefazatie said...

yuni: sila cuba..best2..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...